Annons
Nyheter

Kommunalpolitiska krumelurer – vårdnadsbidraget gånger två

Nyheter • Publicerad 30 november 2007

MÖRBYLÅNGA

Två motioner ur det borgerliga lägret, en center och en kristdemokratisk, propsade på införande av vårdnadsbidrag i Mörbylånga. Det höll på att sluta med ja till den ena och nej till den andra. Situationen räddades dock av en moderat återremiss...

Annons

Alliansregeringen där uppe i Stockholm är mer eller mindre överens om att införa ett så kallat vårdnadsbidrag. Bidraget på 3 000 kronor i månaden ska utgå till den förälder (för övrigt oklart om det måste vara just en förälder) som stannar hemma och vårdar den lille pilten under de tre första levnadsåren. Detta bidrag tycker nu särskilt kristdemokrater och centerpartister är som en slags gåva från ett Högre Väsen till den svenska allmogen. Det tycker nu inte vänsterblocket, vilket även skulle avspegla sig i fullmäktigedebatten i Mörbylånga. Kvinnofälla, förnedring och låg pension är de sistnämndas standardargument mot reformen.

Men inte enbart riket i stort, utan även landsbygdskommunen Mörbylånga, styrs av borgerligheten. Därför är det kanske inte så konstigt att just vårdnadsbidraget, som varit en borgerlig grundbult i mer än 15 år, skulle poppa upp även i vår kommun. Två nära nog identiska motioner, den ena av Gerd Åstrand (c) och den andra ihoptotad av Nina Åkesson-Nylander (kd), kräver att fullmäktige ska ge skolnämnden i uppdrag att utreda frågan ”i syfte att införa” detta bidrag.

AVSKRÄCKANDE

– Det är en signal om att det är OK att vara hemma med sitt barn, hävdade Gerd Åstrand (c) och pekade också på att en ”dagisplats kostar betydligt mer, 100 000 kronor mer än ett vårdnadsbidrag på 36 000 kronor om året.”

Eva Hederstam (s) var dock inte sen att kontra med vänsterblocket standardargument, som vi redan nämnt här ovan.

– VI inom socialdemokraterna säger nej. 36 000 kronor per år är väldigt lite att leva på. Dessutom är det en typisk kvinnofälla och ger ingen ålderspension.

Det nya spåret i sosse-retoriken är dock att det finns ett avskräckande exempel i vårt västra grannland, Norge.

– I Norge har man haft vårdnadsbidrag sedan 1997, men nu vill man upphöra med reformen. Bland att därför att man ser att det bara är de välbeställda familjerna som har råd att nyttja bidraget.

S-kollegan Ann Rydström- Fransson fyllde på med argument mot att överhuvud taget utreda frågan och avslutade med en retorisk fråga:

– Hur ska en ensamstående förälder kunna klara sig på 3 000 kronor i månaden?

Annons

DÅLIG DISCIPLIN

Göran Adolfsson (s) undrade hur moderaterna skulle ställa sig till ärendet.

– Ni har ju tidigare varit motståndare till bidrag. Kan det vara så att de ”nya moderaterna” idag gillar bidrag som kommer från den offentliga sektorn?

Ytterligare ett antal talare ur de båda lägren stegade upp i talarstolen och talade för respektive emot att utreda vårdnadsbidragets eventuella införande i kommunen. Till slut blev det dock dags för votering till den första motionen i ärendet. En votering som slutade med 25 för och 24 emot. I röstprotokollet kunde man se att partidisciplinen inte var helt rigorös. En folkpartist, Jan Erik Gustafsson, röstade exempelvis nej. Men mer avgörande var faktiskt att en ölandspartist, Peter Barvestad, röstade ja, vilket gjorde partikollegan Lena Norlander så upprörd att hon begärde ajournering, förmodligen för att ta Barvestad i örat, innan motion nummer två i ärendet skulle behandlas.

LISTIG MANÖVER

Hade nu röstetalet blivit annorlunda vid omröstning av motion nummer två, det vill säga 25-24 emot, hade även motion nummer ett fallit eftersom de behandlade samma ärende. Men en listig manöver från Henrik Yngvesson (m), som uppenbarligen fått moderata order under ajourneringsminuterna, redde upp situationen.

– Jag tycker vårdnadsbidrag är en utmärkt idé. Därför yrkar jag på återremiss av ärendet.

Och därmed kan förespråkarna för detta bidrag samla ihop styrkorna för nästa kraftmätning. Och de har gott om tid på sig. Regeringen är nämligen försenad med införandet av detta bidrag. Om det vill sig väl, alternativt illa, kan riksdagen tillåta reformen först den 1:a juli. Att Mörbylånga kommer att införa reformen, när man vl får tillåtelse till detta, är dock inte säkert. Enligt vad Ölandsbladet erfar finns det exempelvis moderater som inte alls gillar vårdnadsbidraget. Och får de bara samla lite mod, så kan de mycket väl rösta ”fel” när det blir dags nästa gång...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons