Annons
Nyheter

Kommunala sjukskötersor får ej tillgång till patientjournaler

Nyheter • Publicerad 20 november 2007

MÖRBYLÅNGA

När, eller om, de öländska kommunerna tar över hemsjukvården från landstinget, kan omedelbara problem uppstå inom själva sjukvårdshanteringen. Kommunalt anställda sjuksköterskor kommer inte att få tillgång patientjournalerna.

Annons

Åke Åkesson, distriktsläkare på Mörbylånga vårdcentral, har i ett brev till Mörbylånga kommuns socialförvaltning påtalat problemen. Men någon lösning har ännu inte presenterats. Kärnpunkten är denna: När en landstingsanställd sjuksköterska gör ett hembesök har hon full tillgång till patientens journal, vilket givetvis väsentligt underlättar hennes arbete. Men när hemsjukvården hamnar under kommunalt ansvar vid årsskiftet, kommer den kommunalt anställda sjuksköterskan inte kunna få tillgång till patientjournalerna.

– Och det skulle vara väldigt olyckligt, säger Åke Åkesson, som givetvis hoppas på en snar lösning av problemet.

– Det är verkligen hög tid nu. Arbete för de nya sjuksköterskorna kommer annars att bli otroligt tungrott. Jag skulle drista mig att säga att det nära nog är en livsviktig fråga.

HINNER INTE

Vad är det då som är hindret? Det är både en sekretessfråga och ett praktiskt dataproblem.

– Vi kan inte samköra med landstingets datorer. Vi kan alltså rent praktiskt inte läsa journalerna, även om vi skulle få tillstånd till det, säger socialchef Agneta Thomsson.

Och hur länge har ni känt till problemet?

– Det är inte precis nytt...

Om nu detta problem, som en distriktsläkare kallar för ”livsiktigt”, varit känt under en längre tid, kan man ju undra varför det inte är ordnat.

– VI ska inte göra problemen större än vad de är, säger Agneta Thomsson som medger att det inte finns en chans att lösa knutarna innan årsskiftet då överlåtelsen av hemsjukvården från landstinget är tänkt att ske.

Annons

– Det hinner inte att lösa sig. Och det blir förstås mer jobb.

Men chansen är förstås att Västerviks kommun säger nej till ”reformen” och då faller hela rasket som ett korthus och allt förblir vid det gamla. Öland har dock accepterat en skatteväxling på 26 öre och därmed gått med på stå för de miljoner (cirka tre enbart i Mörbylånga kommun) som fattas för att betala reformen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons