Annons
Nyheter

Kommunal konst kan vara på avvägar

Nyheter • Publicerad 29 januari 2006

Egentligen ska det inte behöva vara några konstigheter.En lista rakt upp och ned på vilken konst som köpts in av Mörbylånga kommun.Det konstiga är dock att det inte finns någon sådan lista.

Men om nu Mörbylånga kommun gjort en tavla låter vi vara osagt.

Annons

Det finns egentligen inga belägg för att någon konst skulle vara på avvägar. Ett bekymmer är förstås att motsatsen inte heller går att bevisa.

– Någon sammanställning av den kommunala konsten har inte gjorts sedan 1999, säger Kent Ingvarsson, vars moderata partigrupp nu omedelbart anser att konstverken i kommunal ägo å det snaraste måste inventeras.

Paralleller kan göras med Expressens uppmärksammade artiklar de senaste dagarna om jakten på Ingemar Bergmans kinematograf som värderats till 50 miljoner kronor och som ingen visste var den fanns. Till slut återfanns den gamla projektorn på ett lager.

Vad finns det för kulturskatter på avvägar i Mörbylånga kommun?

Det pratas till exempel inom kommunhusets väggar om kommunalt inköpt konst som ska ha prytt väggarna i Medborgarskolan i Grönhögen, en fastighet vilken Mörbylånga kommun för många år sedan avyttrade.

En källa säger sig ha en vag bild av att där skulle ha hängt något ”rätt värdefullt”.

Det varken vill eller kan Kent Ingvarsson kommentera, men:

– Vi känner en oro för att det råder ovissheter om antalet konstverk och hur och i vilka lokaler dessa förvaras, säger Kent Ingvarsson.

Vidare anser den moderata partigruppen i Mörbylånga kommun att det i den upprättade inventeringslistan borde anges beräknat dagsvärde. Flertalet tavlor av numera bortgångna konstnärer torde ha stigit ordentligt i marknadsvärde.

Uppdraget att agera konstdetektiver, anser moderaterna med Kent Ingvarsson i spetsen, skulle kanske kunna ges till någon sommararbetande konststudent.

Annons

Målsättningen är också att några av de mer spännande kommunala konstverken ska kunna visas för allmänheten.

Bara då detektiven hittar konsten.

– En del kanske står undanställd i några av kommunens förråd eller källare, tipsar Kent Ingvarsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons