Annons
Nyheter

Kommer TV att rädda skolan?

Nyheter • Publicerad 25 oktober 2007

MÖRBYLÅNGA

Vid det senaste fullmäktigemötet i Mörbylånga lyckades företrädarna för Köpingskolan att få sitt ärende att ta en ny vända genom de kommunalbyråkratiska vindlingarna. Inför nästa fullmäktige i slutet av november tar man det något oortodoxa greppet att försöka samla fullmäktige någon vecka innan själva mötet för att föra fram sin sak. Och hjälper inte det, så kanske TV-programmet REA fixar saken...

Annons

Köpingskolans tillskyndare, vilket torde vara de flesta föräldrar samt personal, har helt sonika inbjudit samtliga folkvalda till en slags hearing om Köpingskolans framtid.

– Vi har bjudit in dem för att förse dem med korrekt information, säger Monika Bergman, förälder och ledamot av föräldrarådet.

Olika siffror, inte minst när det gäller uppfräschning av de tänkta skollokalerna på Skansenskolan, har förekommit i sammanhanget. Och i god tid före det beslutande fullmäktigemötet ska alltså de folkvalda få ta del av relevanta siffror.

– Men vi vill förstås gärna se konsekvensanalyser av skolnämndens olika organisationsförslag. Hittills har de varit uselt underbyggda.

EGEN SKOLA?

I skolnämndens senaste protokoll tar man upp ärendet med avstamp i föräldrarådets förslag, där alltså Köpingskolan (naturligtvis) finns kvar som en egen enhet. Skolnämnden påpekar uttryckligen att ärendet inte egentligen är en politisk fråga. Köpingskolan är inte en egen skolenhet utan ingår i Skansenskolans lokalbestånd. Enligt skolnämnden är såldes föräldrarådet helt fel ute när de hävdar att nedläggningen är ett helt politiskt ärende.

– Men varför har då Köpingskolan en egen budget. Visst är det en egen skola, kontrar Monika Bergman.

I skolnämndens protokoll står det dock: ”Det är alltså inte fråga om någon nedläggning av en fristående skolenhet utan om hur man använder befintliga lokaler.”

RÄDDANDE REA?

Man skulle kunna tro att samtliga boende, utan undantag, i Mörbylånga skulle stå bakom föräldrarnas kamp för sin skola. Men riktigt så är det inte. Åtminstone en insändare och ett brev skrivelse till kommunen för fram åsikten att det enbart är en god sak om Köpingskolan läggs ner. Inte minst ur trafiksäkerhetssynpunkt. Barnen slipper cykla mellan Köpingskolan och Skansenskolan för lunch, idrott mer mera. Och som det står i skrivelsen till kommunen: ”Lägg ner gamla Köpingskolan och ge barnen en trafiksäker gård på Skansen.”

Annons

– Vi har hört de argumenten förut, säger Monika Bergman, som inte tycker att de är särskilt relevanta.

Hursomhelst, skulle nu inte mötet med de folkvalda hjälpa, har föräldrarna (”fast det är barnen själva”) tagit till tricket att inte bara mobilisera lokala media, utan även det rikstäckande, tunga artilleriet, vilket ÖB-webben berättade om redan i går.

– Jodå, det kända barnprogrammet REA ska göra ett reportage om skolan. Och det tycker vi förstås är väldigt bra.

REA – är ett slags konsumentprogram för de yngre medborgarna och som är oerhört populärt i just den målgruppen. Det var för övrigt just folket bakom det programmet som gjorde ett berömt och nedslag på Torslundaskolan på den tiden då det inte fanns några duschar på skolan. Efter programmet kom duscharna. Kan det bli en repris på genomslagskraften av programmet?

– Jo, det är förstås det vi hoppas på.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons