Annons
Nyheter

Kockar vann lejonkampen

Nyheter • Publicerad 22 maj 2008

Ölands Gymnasiums kockar Jonna Hedsved, Elin Rosander och Alexandra Hjalmarsson vann i lördags Lejonkampen som arrangeras av Svenska kockars förening. Det var tredje året i rad som ett lag från Ölands Gymnasium vann.

Lejonkampen utkämpas av elever i årskurs två från Smålands och Ölands restaurangskolor. Tävlingen hölls på Ryssbygymnasiet utanför Ljungvy. Ölands Gymnasium hade i år med två lag, Robin Alvarsson, Olle Asp och Pernilla Petersson och så det vinnande laget Jonna Hedsved, Elin Rosander och Alexandra Hjalmarsson.

Annons

– Det var jättekul, vi var faktiskt inte ett dugg nervösa under själva tävlingen, berättar Elin Rosander.

Deltagarna har cirka två och en halv timme på sig för att tillaga en förrätt, varmrätt och efterrätt.

– Vi har tränat lite dåligt. En gång när vi tränade hade vi gott om tid kvar, och en annan gång drog vi över tiden, berättar Jonna Hedsved.

– Men den här gången höll vi oss inom tidsramen, de sa i alla fall inget, säger Alexandra Hjalmarsson.

Hur gör man då för att komma fram till sitt eget speciella recept?

– Vi har provat oss fram, en del har inte varit så gott alla gånger, säger Elin.

Vinnarmenyn bestod av förrätt; majsplättar i skikt med en grönsaksragu med ett bön- och vitlöksskum och svartrotcrisp. Varmrätt; En örtig lammstek med rotfruktbarigoule, purjolök- och potatispuré, basilikasmör och slungad chitaki. Efterrätt; chokladmousse med pistageblad, päron- och aprikoskompott smaksatt med kanel, kardemumma, päronkonjak och mynta.

Elin, Jonna och en till klasskamrat Artur tänker ställa upp och försöka komma till final i Kock- och Serveringstävlingen Pumpan som går av stapeln lördagen den 27 september på Strand Hotell i Borgholm i samband med Skördefesten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons