Annons
Nyheter

Knarkrättegången: ”Ska skjuta dig och kasta dig från bron...”

Nyheter • Publicerad 21 november 2007

FÄRJESTADEN

Knarkaffären gick i stöpet. Men fordringsägare i kedjan ville ha sina pengar ändå.

Annons

– När jag är klar med dig kommer du aldrig att kunna gå igen. Jag ska skjuta dig. Jag ska kasta dig från Ölandsbron, hotade den 52-årige mannen från Färjestaden en 55-åring från Östergötland.

Fem män stod på onsdagen åtalade inför Kalmar tingsrätt för grov narkotikaverksamhet. Men det som kom att uppta större delen av onsdagsförhandlingarna var den 52-årige ölänningens dödshot mot en 55-årig missbrukare från Östergötland. När åklagaren Gunilla Öhlin spelade upp avlyssningsbanden från 52-åringens telefon kröp denne ihop över bordet och dolde ansiktet i sina armar. 52-åringen från Färjestaden har en central roll i åtalet.

STÖRRE SUMMA

7 september åkte 55-åringen från Östergötland till Färjestaden tillsammans med en, enligt polisen, känd 58-årig knarklangare från Kalmar. Enligt åklagarsidan så gjordes en knarkaffär upp och anser sig kunna bevisa detta med hjälp av avlyssningsband. På väg tillbaka från Färjestaden stannades 55-åringen och 58-åringen i en poliskontroll. 55-åringen greps sedan hans blodprov visat sig innehålla spår av amfetamin. Men någon amfetamin hittades inte i bilen. Däremot hade 55-åringen från Östergötland en större summa pengar på sig, 20 000 kronor. Samtidigt som polisen stoppade 55-åringen och 58-åringen körde den 55-årige ölänningen förbi på moped. Åklagarsidans teori är att ett knarkparti skulle överlämnas i Kalmar. Om detta skvallrar onekligen telefonavlyssningen.

– Han (52-åringen) körde moppen över. Då kunde han ju lika gärna ha kört glassen också, säger 55-åringen i telefonsamtal med den 58-årige kalmariten.

Vidare diskuterar 58-åringen och 52-åringen efter polisens gripande av 55-åringen om huruvida de själva ska åka och leta efter något, men kommer fram till att ”det är bättre att inte åka dit”, det skulle kunna se misstänkt ut.

FÖRSÖKTE BLÅSA

För sina kumpaner uppgav 55-åringen att han visserligen släppts av polisen men att polisen behållit pengarna. Detta gjorde att 55-åringen inte kunde betala pengar som han var skyldig 52-åringen. Snart började det gå upp för 52-åringen och 58-åringen att 55-åringen försökt blåsa dem. Polisen hade inte alls tagit pengarna i beslag. 52-åringen blev allt mer upprörd. Inför tingsrätten spelades ett samtal upp mellan 52-åringen från Färjestaden och 55-åringen från Östergötland.

– Du kommer aldrig att kunna gå igen. Vill du leva? Jag ska skjuta dig mitt framför dom (polisen). Det är ingen jävla lekstuga som vi håller på med. Om du inte har pengar klart på tisdag så kommer jag att slänga dig från Ölandsbron, säger 52-åringen i telefonen.

– Han var helt vansinnig. Är man inte helt dum i huvudet så blir man ju rädd. Det finns egna lagar i den värld där vi lever i, beskriver 55-åringen för tingsrätten.

Annons

För den sittande tingsrätten bad 52-åringen om ursäkt:

– Jag var på fyllan.

De åtalades version var att det handlade om en 25 år gammal skuld som skulle regleras. ”Inte någonting” med knark att göra. Under eftermiddagen fortsatte rättegången som avslutas nästa onsdag med vittnesförhör.

POLISENS TILLSLAG

Polisen tillslag i Malmö 1 oktober mot fyra män, däribland 58-åringen från Kalmar och 52-åringen från Färjestaden, ledde till att polisen kunde komma över ett och ett halvt kilo amfetamin. På gatan värt drygt 750 000 kronor. Varken 55-åringen eller 52-åringen säger sig ha någon som helst anledning att erkänna brott. 55-åringen vidhåller att han hittat påsen med amfetamin i en grässlänt och att han givetvis haft för avsikt att överlämna den till polisen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons