Annons
Nyheter

Klonat kött kan skapa misstro

Nyheter • Publicerad 20 januari 2008

GRÄSGÅRD

Kött från klonade djur får nu säljas i USA. Även EU är positivt. Men Roger Gustafsson, LRF Mörbylånga, är tveksam:

Annons

– Jag har svårt att se vad klonat kött ska tillföra i det stora hela.

USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA har godkänt försäljning av kött och mjölk från klonade kor, svin och getter. Enligt FDA ska det vara lika säkert att äta livsmedel från klonade djur som från djur som fötts upp naturligt. EU-kommissionen har kommit fram till samma slutsats. Och om tre veckor ska EU fatta beslut om kött från klonade djur får säljas även här. Innan dess ska samtliga medlemsländer ha kommit in med sina yttranden, och Sverige kommer att säga nej.

VEM VILL HA KLONADE DJUR?

Roger Gustafsson är lantbrukare och ordförande i LRF Mörbylånga. Han ser inte vitsen med klonade djur.

– Dels gäller det det praktiska. Jag har svårt att se vad det skulle tillföra eftersom vi redan nu har en avelsverksamhet som har god effekt för att få fram bättre och hållbara djur. Dels är det också en etisk synpunkt. Sverige har en stor konsumentorganisation och jag kan inte tänka mig att konsumenterna vill ha kött från klonade djur. En sådan försäljning skulle skapa misstro och misstänksamhet.

Han menar också att kloning kan påverka arbetet med avel, som idag har stor betydelse för många lantbrukare.

”ONÖDIGT OCH FRÄMMANDE”

– Det är en hobby i yrket att jobba med avel. Det betyder mycket för en lantbrukare att hitta bästa tänkbara tjur till en ko eller kviga. Allt det går förlorat i ett sådant här tänk. Det blir ju ett tapp i framställningen om man bara klonar det djur som är bäst för stunden. Det djur som var bäst för tjugo år sedan är inte det idag, säger Roger Gustafsson.

Han menar också att USA börjat anamma det nordiska avelsarbetet, där djurens hälsa har en stor betydelse.

– Jag förstår inte varför vi ska ha klonade djur. Det är onödigt och främmande. När vi har andra medel som är mer accepterade känns det bättre att jobba på det sätt vi redan gör.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons