Annons
Nyheter

Klartecken till miljardinvestering på Ekerum

Nyheter • Publicerad 28 oktober 2011

EKERUM

Ekerum Golf & Resort får bygga bostäder på tre omdiskuterade och överklagade områden strax söder och öster om golfbyn. Mark- och miljödomstolen kör över länsstyrelsen och ger klartecken till Ekerums aviserade miljardsatsning.

Annons

– Ekerums ägare är fortsatt positiva och optimistiska. Krasst uttryckt har de pengar och vill investera dem, kommenterar anläggningens vd Magnus Lagerlöf.

I början av maj besökte Mark- och miljödomstolen Borgholm och Halltorps hage för att på plats granska ärendet ”byggnation i anslutning till Natura 2000 området Halltorp i Borgholms kommun”, ett mål där länsstyrelsen underkänt tre av de områden kommunen beviljat Ekerum att bygga bostäder på (kartans 3, 4 och 15).

Nu kör Mark- och miljödomstolen över länsstyrelsen och säger ja till byggnation.

– Mot bakgrund härav gör domstolen bedömningen att risken för skada på de aktuella livsmiljöerna och för att den planerade byggnationen ska medföra en störning som på ett betydande sätt försvårar för de i målet aktuella arterna att fortleva i uthålliga bestånd inte är så stor att det utgör hinder mot det sökta tillståndet, säger domstolen i den 24 A4-sidor långa domen.

Rader som utgör ljuv musik för Magnus Lagerlöf, vd på Ekerum Golf & Resort.

– En seger för Ekerum och naturen, domstolen säger att naturen kommer att må mycket bättre i och med de skötselplaner vi åtagit oss att följa och det instämmer jag i, säger Ekerums talesman och räknar kallt med nya överklaganden när han siar om projektets framtid.

– Ett är att denna dom kan överklagas, två är att kommunens detaljplanarbete nu kan löpa på som planerat. Den första april nästa år kan detaljplanerna vara klara, men de kommer troligen att överklagas. I ett sådant här projekt och med den lagstiftning vi har får man räkna med överklaganden, vilket vi på Ekerum gjort från första början.

– Möjligen kan dessa överklaganden kännas frustrerande, men det är spelets regler.

EN MILJARD

Det första spadtaget ser han framför sig våren 2013 och därefter en lång tid av byggnation. 300 bostäder kan inte hastas fram.

Annons

– Vi pratar om ett projekt i storleksordningen en miljard kronor som kommer att ta fem till tio år att färdigställa och där vi kommer att hinna in i både låg- och högkonjunktur innan det är färdigt, säger Magnus Lagerlöf apropå den finansiella oron i omvärlden.

Under torsdagen var han i kontakt med Ekerums ägare, Stadium-bröderna Ulf och Bo Eklöf samt PEAB-bröderna Erik och Mats Paulsson.

– De har fått ta del av domen och är fortsatt positiva och optimistiska, de ser detta som en delseger och att vi är på rätt spår igen; att utveckla Öland. Det här har de väntat på och krasst uttryckt har de pengar och vill investera dem.

– Och pratade vi en miljard initialt så har satsningen inte blivit billigare sedan dess, säger Magnus Lagerlöf.

KRITISERAR LÄNSSTYRELSEN

Förutom utveckling av Ekerum Golf & Resort ser han många andra positiva kringeffekter.

– Vår satsning kommer att ha betydelse för Rälla, kommunen, Öland och regionen. Rälla som ort kommer att utvecklas när det gäller invånarantal, samhällsservicie och kommers.

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C) delar Magnus Lagerlöfs glädje – för att samtidigt kritisera länsstyrelsen.

– Ett jättebra besked, men jag kan bara beklaga att länsstyrelsen inte lyssnade på kommunen utan valde att överklaga. Än en gång har länsstyrelsen försenat ett viktigt regionalt utvecklingsprojekt, säger hon.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons