Annons
Nyheter

Klartecken för ”Station Linné”

Nyheter • Publicerad 15 januari 2008

ÖLANDS SKOGSBY

I lördags samlades en illuster samling forskare, näringslivsfolk, samhällsföreträdare och en och annan privatperson på folkhögskolan i Ölands Skogsby för ett stort ändamål, att ge klarsignal för starten av ett stort projekt, nämligen att börja omstrukturera Uppsala Universitets Ekologiska Forskningsstation till något mycket mera och mycket större, till ”Station Linné”.

Annons

Påbud hade utgått till nyckelpersoner på Öland, i regionen och till aktuella delar av forskarsamhället i hela landet att samlas denna dag. Av de cirka 200 kallade hade ett sextiotal dykt upp, en siffra som arrangörerna var mycket nöjda med. Arrangörer var den aktiva personalen vid forskningsstationen med föreståndaren professor Fredrik Ronquist i spetsen, sekunderad av nestorforskaren Eje Rosén och ungforskarna Dave Karlsson och Clara Högström.

Bakgrunden är att sanningens ögonblick närmat sig för de ansvariga för forskningsstationen efter över fyrtio år i barack. Det är hög tid att lämna detta stadium och gå över till något nytt. Alternativet till utveckling kunde i sämsta fall vara nedläggning. Som ett första led i utvecklingen har man sagt upp hyresavtalet med Statens Fastighetsverk och inleder med lördagens möte arbetet på en helt ny struktur för verksamheten. Det som nu sker är en vidareutveckling av den förre föreståndaren Jan Tengös tankar, sammanfattade i begreppet Ölandsmodellen. Man vill vidareutveckla forskningsstationen, så att den ännu mer kan vara en samlande punkt för forskning på olika relevanta områden med anknytning till den öländska naturen, och, som hittills, i ett nära samspel mellan allmänhet, samhälle och forskning.

ETT BESÖKSCENTRUM

Fredrik Ronquist redogjorde för syftet bakom bildandet av Station Linné. Där skall finnas forskning, populärvetenskap och ungdomsverksamhet med anknytning till hållbar utveckling. Det skall också vara ett besökscentrum för Världsarvet, och, som man uttrycker det, en marknadsplats för alternativ energi, klimatmärkta varor och lokalproducerad mat. Man vill med Station Linné skapa ”en av Europas bästa demonstrationsanläggningar för morgondagens byggteknik”.

Mot denna entusiastiska och högtflygande bakgrund förstår man att den nuvarande barackanläggningen från 1963 har tjänat ut. På den punkten argumenterar man i samförstånd med Fastighetsverket, till vilket man säger sig ha en god relation. Kan man finna finansiering för en ny byggnad (30 miljoner enbart för denna har nämnts), skall den nämligen byggas med, som man uttrycker det, ”extremt miljövänlig teknik”, och fungera som demoanläggning. En ekologisk forskningsstation bör, menar man, vara ekologisk även i så måtto att den drivs helt utan att belasta den omgivande miljön (energi, vatten, avlopp, sopor etcetera).

160 MILJONER BEHÖVS

Föreningen Station Linné har till uppgift att bilda en stiftelse med ändamålet att bedriva forsknings- och ungdomsverksamhet. Men det krävs pengar för att bilda en stiftelse, och det blir föreningens första uppgift att samla in de pengar som behövs för att komma igång. Det rör sig om ganska mycket pengar, i första skedet faktiskt en miljon kronor. För det beloppet skall man också köpa in mark i anslutning till den nuvarande anläggningen, och här för man redan förhandlingar med markägarna. Om hela projektet skall kunna realiseras, så krävs det 160 miljoner kronor, sägs det. Ett tredje steg blir att bilda ett bolag som skall driva verksamheten till Porten till Alvaret, alltså den exkursions- och informationsverksamhet man med framgång bedrivit under de senaste åren – 4 000 betalande besökare under det år som gått har givit en mindre vinst, faktiskt.

Och pengarna började flyta in redan på lördagen. Fredrik Ronquist och två andra donatorer bidrog med 10 000 kronor vardera, minsta beloppet för att få vara med och grunda stiftelsen. På stående fot bidrog Anne Wilks och hennes mor Carin Bruce med samma belopp för att hedra minnet av insektsforskaren och fadern/maken Nils Bruce.

KONSTITUERANDE MÖTE

Efter lunch bildades Föreningen Station Linné. Interimsstyrelsen fram till det första ordinarie årsmötet den 15 mars i år kom att bestå av Fredrik Ronquist, Jan Tengö, Dave Karlsson, Jonas Svensson, Tage Selander, Renate Foks-Klaasen och Pav Johnsson. Och den viktiga valberedningen, som fick i uppdrag att skapa en bättre könsfördelning i den kommande ordinarie styrelse, består av Sten Jonsson, Honor Prentice och Kurt Wirland.

Annons

Medlemavgiften fastställdes till modesta 100 kronor, och medlem får vem som helst bli som vill stödja en intressant utvecklingsprojekt med stor betydelse även för Öland.

ANDERS MARELL

Läs merpå ÖB-webben i morgon: ”Oerhört spännande projekt”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons