Annons
Nyheter

Kastlösavind kan förlora verk

Nyheter • Publicerad 6 maj 2011

KASTLÖSA

Miljööverdomstolen väljer att inte ta upp målet med strandskyddsdispens för vindkraftverket som ägs av Kastlösavind ekonomisk förening. Nu finns stor risk att verket måste tas bort.

Annons

– Det är katastrof, fullständig katastrof, säger Göran Martinsson, som sitter i föreningens styrelse.

Det är en oerhört besviken ordförande som Ölandsbladet får tag i via telefon.

– Jag är så deprimerad över det här och man känner sig fullständigt överkörd.

FÖRLÄNGTS I OMGÅNGAR

Vindkraftverket i Kastlösa ägs av 200 andelsägare och producerar mellan 900 och 1 000 MW-timmar per år. Det har stått på samma plats sedan uppförandet 1995. På den tiden sökte man bara tillfällig strandskyddsdispens på fem år. Tillståndet har därefter förlängts i omgångar. Men vid den senaste förlängningsansökan stötte föreningen på patrull. Länsstyrelsen ville inte bevilja någon ny strandskyddsdispens.

Ärendet har överklagats i flera instanser och i mitten av april beslutade miljööverdomstolen vid Göta hovrätt att inte syna målet. Därmed står miljödomstolens dom fast, och de har gått på länsstyrelsens linje.

Göran Martinsson vet inte vad som händer nu.

– Jag har slängt ut frågor till personer som kanske kan hjälpa oss. Men risken är stor att vi måste ta bort verket, säger han uppgivet och fortsätter:

– Man trodde att lagar, rättvisa och sunt förnuft skulle råda, men det verkar inte så längre.

Fotnot:Ölandsbladet har upprepade gånger försökt nå representanter för länsstyrelsen. Ingen av dem har varit nåbar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons