Annons
Nyheter

Köpingskolan – läge för lägenheter

Nyheter • Publicerad 16 januari 2009

Dammet har lagt sig kring Köpingskolan. Kampen om skolan är över och barnen går numera på Skansenskolan. Och nu börjar nästa led i skolans historia – omvandlingen till sjönära lägenheter.

Under 2007 meddelade skolledningen att Köpingskolan i Mörbylånga skulle läggas ner. Orsaken till detta beslut var ett vikande elevantal. Alla elever skulle få plats på Skansenskolan.

Annons

Den stridbara föräldraföreningen på skolan accepterade nu inte detta beslut och startade en långdragen strid för skolan. Men föräldrarna förlorade kampen och skolan står nu tom.

Vad ska man då göra med en tom skola, som förmodligen har ett av de bättre lägena för i stort sett vilken verksamhet som helst?

Ölandsbladet gick händelserna i förväg och meddelade redan i början av 2007 att skolan skulle konverteras till lägenheter. ”3 200 kvadratmeter i bästa sjöläge med en lite småbåtshamn som granne. Vilken exploatör skulle kunna motstå det”, undrade tidningen.

Nej, vem?

En intressent som verkar ha nappat på kroken är Mörbylånga kommun själv. Eller rättare sagt, kommunens helägda bostadsbolag som uttryckt sitt intresse av att förvärva fastigheten.

– Vi i arbetsutskottet har också föreslagit kommunstyrelsen att starta förhandlingar med Mörbylånga bostads AB för köp av fastigheten, säger Kent Ingvarsson (m).

Och dessa förhandlingar lär nog avlöpa ganska strömlinjeformat och lätt.

Och varför det då?

Tja, vem är ordförande i kommunstyrelsen?

Svar: Kent Ingvarsson.

Annons

Vem är ordförande i Mörbylånga bostads AB?

Svar: Kent Ingvarsson.

Och jodå, ärendet har redan varit uppe i bostadsbolagets styrelse.

– Vi har tänkt oss att förvärva fastigheten och bygga sex lägenheter i den gamla skolan, medger också Kent Ingvarsson ordförande i – ja, ni vet.

Fastigheten består, som redan framgått här ovan, inte enbart av själva skolbyggnaden, det finns en stor skolgård också.

– Ja, så förutom de sex lägenheterna i själva skolbyggnaden har vi tagit fram ritningar på ytterligare nio lägenheter i ett separat nybygge på fastigheten. Sammanlagt talar vi alltså om 15 lägenheter.

En av lägenheterna, den som planeras att ligga högst upp i skolbyggnaden, blir på 109 kvadratmeter med en vidunderlig utsikt över Sundet.

Som gjort för bostadsrätter, eller hur?

– Ja, men kommunala bolag administrerar bara hyresrätter. Möjligen skulle Bostadsbolaget kunna bilda en bostadsrättsförening, men så långt har vi inte fört diskussionerna än.

Blir det då några krångligheter med planläggning och liknande?

Annons

Nej, det tror inte Kent Ingvarsson.

– Exteriört ska vi inte göra något med skolbyggnaden. Fastigheten ska bara byggas om innanför skalet. Jag hoppas således på ett enkelt planförfarande.

När det gäller den eventuella sidobyggnaden, den med de extra nio lägenheterna, kan det förstås bli tal om en viss fördröjning. Det vill säga om grannar tar sig för att överklaga planerna.

– Men jag hoppas ändå på byggnation redan i år, säger Kent Ingvarsson.

Och därmed skulle det kunna bli ett litet preliminärt startskott för en nytändning av Mörbylånga som ort. Det ligger som bekant ännu större projekt i pipelinen – hamnbygget och Norra Viken. Och det vore ju ironiskt, milt sagt, om man plötsligt står utan skollokaler när inflyttningen till orten tar fart...

Bästa läget för lägenheter - den nedlagda Köpingskolan med ett av landets absolut bästa lägen.

Köpingskolan.jpg

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons