Annons
Nyheter

Känd ölandsföretagare fast för två grova rattfyllor

Nyheter • Publicerad 15 maj 2008

MELLERSTA ÖLAND

För andra gången på fyra år har den kände öländske företagaren stoppats av polisen för grovt rattfylleri. Trots detta ansåg mannen ej att han borde få körkortet indraget – åtminstone inte så länge som länsstyrelsen ansåg det befogat.

Annons

Det var den 18 mars som den 52-årige företagaren från mellersta Öland stoppades av polisen. En kontroll av mannens nykterhet visade kraftigt utslag. Prov visade att företagaren hade 0,62 milligram alkoholkoncentration per liter utandningsluft, det vill säga ungefär 1,2 promille. Länsstyrelsen beslutade omedelbart att återkalla företagarens körkort tills vidare och besluta giltighetstiden för beslutet till 24 månader. Så sent som för fyra år sedan fick företagaren körkortet återkallat en första gång på grund av grovt rattfylleri.

FÖRÖDANDE KONSEKVENSER

Genast efter den senaste rattfyllan överklagade företagaren länsstyrelsens spärrtid hos länsrätten. Han yrkade på att spärrtiden skulle begränsas till tolv månader. Som skäl för sitt överklagande anförde 52-åringen att länsstyrelsens beslut kommer att få förödande konsekvenser för både honom och hans företag.

Företagaren hävdar att han har mycket stort behov av bil i sitt arbete och påpekar att han genom företaget är engagerad i andra verksamheter. Därför måste han kunna förflytta sig med kort varsel mellan olika delar av Öland och Kalmarområdet.

DRACK ALKOHOL SOM MEDICIN

Den 52-årige mannen anser inte alkoholen som sitt stora problem, utan det ska ses som en symptom på hans dåliga psykiska status. Alkoholen ser företagaren snarast som ”medicin” mot ångest och depressioner. Nu säger han sig ha tagit tag i situationen och gå på behandling.

I veckan kom emellertid länsrättens dom som avslår företagarens överklagan. Länsrätten anser det sannolikt att 52-åringen kommer att dömas för grovt rattfylleri av tingsrätten och att det då är andra gången han döms för samma brott. Länsstyrelsens spärrtid på två år kan inte anses för lång, skriver länsrätten i sin dom.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons