Annons
Nyheter

Julgranen – årets dyrgrip

Nyheter • Publicerad 5 december 2008

Kris i julgranskogen?

Barnen gråter när far kommer hem utan gran?

Annons

– Det hoppas jag inte, men det är liten tillgång och stor efterfrågan, säger Paul Jensen, Borgholms okrönte julgranskung och flaggar för svidande prishöjningar.

Ingen ska stå utan gran den 24:e på grund av barrbrist, men var beredd på att den gröna tingesten kostar en rejäl slant. Marknadsekonomins grundregel nummer ett, att tillgång och efterfrågan avgör varans pris, råder även i julgrans-branschen.

– Och nu är det dålig tillgång och ett jäkla tryck och därmed går priserna upp, förklarar Laxebysonen Paul Jensen.

– De har gått upp 20 procent minst, fortsätter han och omvandlar snabbt procent till kronor.

- Räkna med 340 kronor för en Kungsgran, de låg på 280 - 300 kronor i fjol. Den vanliga granen, rödgranen, kommer att kosta runt 200.

I julgranskrisen fotspår rapporteras om mycket höga priser i storstadsregionerna. I Malmö ska en välväxt kungsgran kosta 500 kronor medan de fiiiiina granarna i Östermalm lär betinga ett pris av hela 800 kronor.

Paul Jensen hämtar sina granar i Blekinge och hoppas få tag på tillräckligt många.

Startskottet går snart.

– Ja, om det är julskyltning i Borgholm i helgen kör jag igång då. Annars blir det helgen efter och full fart efter det.

Bristen på julgranar förklaras med att många julgransodlare i Danmark, där julgranar är en stor exportvara, slutat.

Cirka tre miljoner julgranar placeras årligen i julgransfötter i Sverige.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons