Annons
Nyheter

Julfirande i Föra

Nyheter • Publicerad 31 december 2008

1957 invigdes Föragården, och året därpå 1958, samlades Föraborna till sin första Julfest.

Det var dåvarande ordföranden Elmer Axelsson, tyckte att folket i byarna lika gärna kunde fira jul tillsammans, istället för att sitta var och en i sitt hus. Och så blev. I lördags kom närmare 150 personer när det var när det var Hembygdsfest för femtionde gången.

Annons

Och i år är det extra festligt när Föra är vald till Årets Ölandssocken.

 Lokala förmågor i olika åldrar medverkade under kvällen. En sånggrupp, med barn och ungdomar under ledning av Karin Johansson sjöng ett antal jul-iga sånger. De lite äldre tjejerna i gruppen För-föra, hade tagit fram  historik, från de 50 åren och sjöng också tidstypiska sånger från den tiden. Så framförde bygdepoeten Astrid Larsson en av sina dikter kallad Vi ska trotsa livet.

Hembygdsföreningens julfest har också blivit en hemvändarträff. Där träffas skolkamrater, vänner och barn , som är födda i Föra, och som är hemma och firar jul tillsammans med sina familjer.

Så blev det dans kring granen med musik av det alltid musikaliska gänget Fye från Föe. Och mitt under dans kom tomten på besök.

Under fikat trädde ett antal stiliga herrar, klädda i vita skjortor med svarta flugor, in i salen med jubileumstårtor, försedda med ett miniatyr-fyrverkeri på respektive tårta. Herrarna serverade så tårtorna till kaffet.

Den 50-årsjubilerande Julfesten och Årets Ölandssocken Föra, avslutades med ett fyrverkeri, strax norr om Föragården, innan var och en återgick sina egna julfiranden...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons