Annons
Nyheter

”Juholt var aldrig mitt val”

Nyheter • Publicerad 13 oktober 2011

ÖLAND

Sympatierna för socialdemokraternas partiledare, Håkan Juholt, är inte precis översvallande bland öländska partivänner. Det bärande temat i klagokören låter: ”djupt olyckligt för partiet.”

Annons

En tongivande socialdemokrat med kontakter högt upp i de socialdemokratiska hierarkierna är Margaretha Lööf Johansson. Hon är definitivt ingen vän av Håkan Juholt:

– Han var inte mitt första val, säger hon kort.

Håkan Juholts senaste ”misstag” har inte precis fått henne att omvärdera honom som partiledare.

– Om det stämmer att Juholts assistent (Peter Cervin, red.) upplyst honom om reglerna för bostadsbidrag har Håkan uppenbarligen ljugit, eftersom han hävdar att han varit helt ovetande om att han brutit mot regelverket för bidrag.

Margaretha Lööf Johansson ser tre klara problem för Juholt och partiet i samband med bidragsaffären.

– Om han visar sig ha ljugit, måste vi byta partiledare omedelbart.

– Men det finns också ett feministiskt perspektiv på den här affären. Män och kvinnor behandlas olika. Se bara på vad som hände med Mona Sahlin. Hon fick gå direkt, påpekar Margaretha Lööf Johansson och syftar förstås på den berömda Toblerone-affären” som dock var väsentligt större än att enbart handla om choklad.

– Den tredje bekymret är förstås att vi får väldigt svårt att föra fram vår politik. I stort sett allt intresse Socialdemokraterna kretsar nu kring ”problemet” Håkan Juholt.

• Tror du att hans besvärligheter även slår igenom lokalt?

– Nej, det tror, eller hoppas jag, inte. Jag har i alla fall inte fått några sådana indikationer.

Annons

MYCKET BESVIKEN

Borgholms kommuns mest framträdande socialdemokrat, som för övrigt bara var en röst från kommunalrådsposten, Ilco Corkovic, har även han sammanstrålat med Håkan Juholt ett antal gånger.

I tidigare intervjuer i Ölandsbladet har Ilco Corkovic deklarerat att Juholt varit ett synnerligen gott val som partiledare. Nu är tonen något annorlunda:

– Jag är mycket besviken och bekymrad.

Även Ilco Corkovic inser att partiet kommer att få bekymmer med att föra fram sin poltik framöver.

– Nej, nu är det fokus på Juholt som person som gäller.

• Och det gäller även lokalt?

– Nej,det hoppas jag verkligen inte. Men det är svårt att säga något bestämt om det.

ULF HEDMAN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons