Annons
Nyheter

Jubileum uppmärksammas med utställning

Nyheter • Publicerad 20 maj 2011

SOLLIDEN

– Det är helt och hållet kungens idé.

Annons

Det berättar Kerstin Hagsgård från Kungliga Husgerådskammaren angående den stora sommarutställningen på Solliden i sommar: ”WWF – 40 år i Sverige, 50 år i världen”.

Det var vid en diskussion för några månader sedan som kung Carl XVI Gustaf själv kom med förslaget att uppmärksamma Världsnaturfonden WWF.

Kungen har varit ordförande i WWFs svenska förtroenderåd sedan starten 1971.

Organisationen stöds av mer än fem miljoner människor och är verksam i över 100 länder på fem kontinenter. I Sverige har Världsnaturfonden 195 000 medlemmar.

– Vi ville lyfta fram positiva exempel och öka medvetenheten.

Det säger Kerstin Hagsgård från hovet och Linda Sörnäs, som för WWF:s räkning varit utställningsproducent, om den jubileumsutställning som visas på Solliden i sommar.

utställningen inleds med att besökaren tar några få steg, ackompanjerad av en ljudkuliss, från bergsgorillornas Afrika via orangutangernas Borneo till jaguarens Amazonas-djungel.

TIGERPROJEKT

– Vi vill visa hur WWF jobbar, säger Linda Sörnäs.

Med mjukisdjur som exempel visas hur tigerns antal i världen minskat från cirka 100 000 för 100 år sedan till dagens 3 500 tigrar.

Annons

– Men det är ingen depputställning, vi vill visa att det finns lösningar. Utställningen ska också visa vad du själv kan göra.

Det kan exempelvis handla om att köpa rätt sorts (ej rödlistad) fisk eller rätt sorts träprodukter (märkta med FSC).

Även Öland ryms i utställningen, som också har en historisk del där man kan följa WWF:s historia från starten 1961.

Hans Karlsson, ordförande i Sveriges Entomologiska Förening, tidigare minister och bosatt på Öland, har hjälpt till med utställningsdelen där kan man beskåda fjärilar.

– Jag är ju håvjägare, säger han skämtsamt apropå utställningsplatsen.

Träsnidaren Janne Nilsson bidrar med fiskar från Östersjön och en havsörn som svävar över utställningen visar på det positiva: iefter bland annat insatser från WWWF finns det idag lika många havsörnar i Sverige som det gjorde på 1950-talet.

Sommarutställningen om WWF pågår till den 15 september 2011.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons