Annons
Nyheter

Johann mal på beställning

Nyheter • Publicerad 23 december 2007

I Rosas Handel i Löttorp hittar man ingen köttfärs i paket, här säljs den i lösvikt.

– Vi mal i princip bara det kunden vill ha, och så har vi alltid gjort, förklarar Johann Thaurer.

Annons

– Oförpackad färs har blivit alltmer efterfrågat, och det gäller även kött, säger Johann som märkt en ökning långt före det uppmärksammade avslöjandet i ”Uppdrag granskning” med ommärkt färs.

– Och vill kunden ha 250 gram så får den det.

I Rosas Handel mals det såväl fläsk– och nötfärs som lamm– och kalvfärs, och i mån av tillgång även viltfärs.

– Färs är ju en färskvara och bör inte bli äldre en 24 timmar, säger Johan.

– Och den ska förvaras i högst fyra plusgrader. Det är otroligt viktigt att hantera den rätt, eftersom färs jämfört med kött har en betydligt större angreppsyta för bakterier.

Rosas Handel har dock en fördel som den vanlige mathandlaren saknar. Samma kött som blir färs används till korv- och charkproduktionen.

– Så skulle det bli en slatt färs över går den till korvsmet, säger Johann som i julruschen har upplevt det som brukar kallas ”all time high”.

– Den senaste tiden har vi jobbat tio-elva timmar per dag, men ändå inte hunnit med.

– Till jul tillverkar vi syltor och julkorv och pressyltan tog slut i ett nafs, säger Johann som nu kan se fram mot ett par dagars välkommen ledighet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons