Annons
Nyheter

JO ej nöjd med kommunens förklaring om vårdnadstvist

Nyheter • Publicerad 4 oktober 2006

MÖRBYLÅNGA

I somras anmodades socialnämnden att inkomma med ett yttrande till JO i samband med sitt agerande i en vårdnadstvist. Uppenbarligen var myndigheten inte nöjd med svaret.

Annons

Vårdnadstvisten kommunen anmälts för gäller en liten pojke som hämtades från sin pappa på fastlandet till mamman i Mörbylånga kommun. Anmälaren anser att kommunens handläggare uppträtt direkt kränkande mot pappan, inte minst i samband med hämtningen, och att utredningen varit osaklig och ensidig. Det påstås till och med att en anmälan om barnmisshandel, från två av varandra oberoende personer, ”mörkats”.

– Utredningen för oss utomstående förefaller ha haft som syfte att leda fram till ett speciellt mål, där man håller en av föräldrarna bakom ryggen och angriper den andre, anser anmälaren, och tar som exempel att handläggaren skrivit att ”ensamstående mjölkbönder inte kan vara föräldrar”.

SLÄKT INOM KOMMUNEN

Han misstänker att handläggaren varit partisk eftersom mamman har släkt som arbetar inom kommunen, något kommunen dock tillbakavisade i sitt förra yttrande. Individ- och familjeomsorgschef Tommy Ohlsson påpekade att länsstyrelsens granskning inte påvisade några fel och att släktingen inte jobbar på samma arbetsplats som handläggaren.

Kommunen försvarar också sitt agerande i samband med att pojken hämtades. Ett 25-tal vänner till pappan hade då samlats för att visa sitt missnöje. Enligt anmälaren var stämningen, trots det, lugn. Ändå tillkallades ordningsmakten och en polisanmälan för hot mot tjänsteman upprättades.

Tommy Ohlsson anser att det var allt annat än lugnt, och förklarade i det tidigare yttrandet att handläggarna fick ta emot flera glåpord och att situationen var väldigt hotfull.

JO nöjde sig uppenbarligen inte med det svaret, utan vill nu veta mera om socialtjänstens medverkan vid hämtningen, bland annat vad handläggarna hade där att göra och om socialtjänsten gjorde något försök att kontakta pappan i förväg.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons