Annons
Nyheter

”Jag sprang efter bankrånaren”

Nyheter • Publicerad 16 maj 2008

FÄRJESTADEN

En av delägarna till Audio/Video, Johan Adolfsson, blev både vittne till bankrånet och tog dessutom tillsammans med en annan kund upp jakten på rånaren som springande försvann upp mot hyreshusen vid Skansgatan (intill Hembageriet) i Färjestaden.

Annons

Johan Adolfsson berättar:

– När en av de anställda på butiken, som alltså ligger kloss intill Ölandsbanken som bäst höll på med att demonstrera några kameror för en kund, kom en person inrusande i butiken och sa att det pågick ett rån på banken.

– Han bad oss också att ringa polisen.

Johan Adolfsson, som av naturliga skäl är ytterst skärrad, har just lämnat sin redogörelse för polisen som säkrat området kring hyreshusen på Storgatan respektive Skansgatan, när Ölandsbladet pratar med honom.

– Precis när han sagt det, kommer rånaren ut ur banken, och då står kunden som kollat digitalkameror med en kamera i högst hugg och plåtar rånaren.

– Jag står precis bakom kunden och ser att rånaren siktar på honom.

Rånaren rusar iväg ut ur köpcentrats södra ingång med en annan kund som befunnit sig i butiken, hack i häl.

– Jag vet inte riktigt varför, men jag känner att jag måste rusa efter för att kolla hur ”min” kund klarar situationen, säger Johan Adolfsson och torkar svetten ur pannan.

POLISER ÖVERALLT

Man kan nu inte säga att rånaren, alternativt rånarna – Johan Adolfsson tror att ytterligare ”en kille” möjligen kan ha varit inblandad – haft särskilt stort flyt. Dels att bli fotograferad mitt under rånförsöket, dels att två civilpoliser befinner sig alldeles i närheten när rånet påbörjas, hör garanterat inte till ett önskescenario för personer med brottsliga ambitioner.

Annons

– Ja, jag blev väldigt förvånad. Strax efter att jag och min kund hunnit fram till hyreshusen vid Storgatan, dök poliser upp från alla håll. De fanns överallt.

Varken Johan Adolfsson eller kund hinner upp rånaren. Men polisen antar att han försvunnit in på hyresområdet och säkrar därför omedelbart kvarteret till många förbipasserandes förvåning. Det har nu bara gått några minuter sedan rånet, alternativt rånförsöket, och ryktet har ännu inte hunnit sprida sig på orten.

Fick då rånaren (rånarna) med sig något byte?

– Jag tror han hade någon slags svart påse när han sprang, men jag är inte riktigt säker.

Johan Adolfsson har också hört talas om att någon – rånaren själv, eller eventuell medhjälpare – ska ha placerat något slags ”paket” intill banklokalen i köpcentrat. Detta sista antagande visar sig snart få en bekräftelse när polisen, som under tiden fått ytterligare förstärkning, utrymmer Köpstaden och spärrar av hela området.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons