Annons
Nyheter

”Jag kände aldrig tvivel”

Nyheter • Publicerad 5 februari 2014

Dubbelmordet i Flakeböle är löst.

– Det känns bra så tillvida att vi lyckats med det vi förutsatt oss att göra - att reda ut detta eländiga och sorgliga och det har vi gjort, säger spaningsledaren Ulf Martinsson.

Annons

Utredningen av dubbelmordet i Flakeböle är den största kriminalkommissarie Ulf Martinsson deltagit i där ”varje sten vändes” och där veckor blev till månader utan att genombrottet kom.

– Jag kände aldrig tvivel, att det här klarar vi inte, men...alla de här veckorna vi var igång, alla förhör som inte gav något, det var ett malande långsiktigt arbete med samma frågor om och om igen, det var rätt påfrestande för en del av oss, säger Ulf Martinsson.

Nyckeln till att fortsätta framåt var daglig peppning, spaningsgruppen höll modet uppe och drygt fyra månader efter dubbelmordet kom genombrottet – blod från mordoffret Gustaf Linder Nordander hittades på ett hagelgevär tillhörande snickaren och nordölänningen Pierre Karlsson, väl bekant med det mördade paret och redan innan blodfyndet polisens huvudspår.

Genombrott

– Det fanns en del andra inriktningar i spaningsarbetet, men efter förhör och annat som inte lett till någonting fanns till slut bara det här spåret kvar. Sedan fick vi det här genombrottet och det var verkligen ett genombrott, säger Ulf Martinsson.

När Ölandsbladet pratar med honom har han inte läst hovrättens dom.

– Men som jag förstått det ville en hovrättsledamot fria och sådant är inte helt ovanligt, det finns givetvis delar i detta som kan ifrågasättas och  vi kanske aldrig får reda på hela sanningen. Sedan tycker jag givetvis att hovrätten fattat ett riktig beslut.

Hovrättens dom innebär att polisarbetet kring morden i Flakeböke nått sitt slut och spaningsgruppen är sedan länge upplöst. Erfarenheterna lever samtidigt vidare, kunskaper från denna  utredning förs vidare till kommande mordutredningar.

Ulf Martinsson ser även ett annat slut, en slutpunkt för alla de på norra Öland som på ett eller annat sätt berörts av dubbelmordet,

– Många har haft det jobbigt och känt rädsla, för dem är det nog jätteviktigt att sätta punkt. Samtidigt finns smärtan och sorgen kvar hos anhöriga och vänner till Gustaf och Annika och även i Pierre Karlssons familj, det måste man komma ihåg.

Annons

Den erfarne spaningsledaren kan inte utesluta att vittnen fortfarande tiger om viktiga uppgifter, men anser ändå att allmänheten bidragit med mycket i mördarjakten.

– Jag kan inte tycka annat, alla vi pratat med har ställt upp och hjälpt till – sedan finns det givetvis en massa rykten och då är det vår sak att hitta substans i dem.

Läs hela artikeln i torsdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons