Annons
Nyheter

”Jag har alltid velat testa på att vara kommunchef”

Nyheter • Publicerad 29 november 2006

MÖRBYLÅNGA

Nu kan Tommy Nyberg beställa nya visitkort med titeln kommunchef i stället för socialchef. I tisdags kväll fattade kommunstyrelsen i Torsås det formella beslutet.

Annons

– Jag har alltid velat testa på att vara kommunchef, avslöjar Tommy Nyberg och förnekar kategoriskt att miljöombytet skulle bero på någonting annat än denna önskan.

Han säger sig vara till freds med de två åren som socialchef i Mörbylånga kommun, även om det inte alltid gått helt friktionsfritt.

– Jag tycker inte att det har varit så farligt. Gnäll från enskilda personer och anonyma skrivelser bekymrar mig inte, och jag har känt stöd från kollegor och politiker. Tittar man på vad vi har åstadkommit är jag nöjd.

Trots att du lämnar ett underskott på två miljoner efter dig?

– Det är ett prognostiserat underskott som vi haft med i beräkningarna.

Men Tommy Nyberg medger att det kan verka en aning paradoxalt att han lämnar skutan efter mindre än två år, i synnerhet som han trivts väldigt bra.

– Och det känns lite otillfredsställande att inte vara kvar och se effekterna av de förändringar vi genomfört.

HAR HUNNIT MYCKET

För med Nyberg vid rodret har det onekligen hänt en hel del. Det han är mest nöjd över är införandet av ”det rehabiliterande förhållningssättet” – att se människorna från deras friska sida, och undersöka vilka möjligheter det finns i stället för att bara snöa in sig på problemen.

– Vi har ännu så länge bara genomfört detta inom äldreomsorgen, men det finns en enorm potential även inom handikappomsorgen.

Annons

En annan sak han tror mycket på är införandet av IT i organisationen, trots att det väckt vissa protester i leden.

– Alla har inte riktigt sett storheten i det ännu, men det kommer ge stora ekonomiska vinster och större frihet för personalen.

Skall han vara lite självkritisk om någonting, blir det i så fall att det brustit i den interna kontrollen. En brist man också fått kritik för från kommunrevisorerna, vilket Ölandsbladet tidigare rapporterat om.

– Men vi har ju påbörjat ett arbete för att bättra oss på den punkten.

SAKNAT SAMARBETE

Vem som skall bli hans efterträdare har Tommy Nyberg inga synpunkter på, men han delar gärna med sig av ett råd på vägen.

– Vi måste våga vara stolta över våra verksamheter. Även om det finns brister, finns det så mycket som är bra. Man får inte fokusera på det negativa.

Dynamik är ordet.

– Politiker och tjänstemän måste ha förtroende för varandra. Man ska kunna bolla åsikter, inte bara försöka hitta fel.

Det gäller också den kommunala organisationen som helhet, vilket möjligen är något man skulle behöva tänka på i Mörbylånga, tycker Nyberg.

Annons

– Jag har inte fått vara med och ta tillräckligt stort ansvar för kommunen. Man behöver lära sig jobba lite mer över förvaltningsgränserna, liksom mellan tjänstemän och politiker.

Att korsa gränser är lite av ett signum för Tommy Nyberg. Under tiden som socialchef har han korsat kommungränsen mellan Mörbylånga och Kalmar varje dag.

LÄMNAR INTE ÖLAND

– Jag bodde i Vara när jag var socialchef där, och det blev för jobbigt för familjen, berättar Nyberg, som tänker bo kvar i Kalmar, trots att han nu blir kommunchef i Torsås.

Att det blev just Torsås var en ren tillfällighet.

– Det var helt enkelt där det råkade bli ett jobb ledigt.

När han tillträder sin nya befattning är ännu inte riktigt klart. Han har ju tre månaders uppsägning, och till en början kanske han arbetar några dagar som socialchef i Mörbylånga och några dagar som kommunchef i Torsås.

Men så småningom måste han ändå överge Öland, för inte ens Tommy Nyberg kan inneha dubbla befattningar i längden.

Hur känns det att lämna Öland?

– Jag lämnar inte Öland. I och med att vi har en sommarstuga här kommer vi att återkomma hela tiden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons