Annons
Nyheter

Ja till slotts-avtal

Nyheter • Publicerad 25 januari 2006

BORGHOLM

Tio år till på slottet. Minst.Borgholms kommun säger ja till hyresförslaget från Statens Fastighetsverk.– Det känns som en bra deal, kommenterar kommunstyrelsens vice ordförande Sune Axelsson, (s).

Annons

En viss belåtenhet kunde konstateras hos kommunledningen efter kommunstyrelsens eniga ja till hyresförslaget, ännu inte på papper, från Statens Fastighetsverk.

Det tidigare hyreskravet på drygt 1,1 miljoner kronor, vilket fick kommunen att slå bakut och säga upp det löpande hyresavtalet, är numera 597 980 kronor.

Krasst uttryckt prutade Borgholm bort en halv miljon.

– Att kommunen sade upp hyresavtalet hade stor betydelse, då visade vi fastighetsverket att de inte kunde tvinga in oss i en fålla där vi hade blivit stora förlorare, anser kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

– Det fanns ingen annan utväg, inflikar Sune Axelsson.

procent

597 980 kronor är nu en sanning med modifikation.

Om omsättningen på slottet överstiger 4,9 miljoner ska fastighetsverket ha 15 procent av den överskjutande delen. Dessutom kan de 597 908 växa med maximalt fem procent om fastighetsverkets bygg-kalkyl för entrébyggnaden - hyrestvistens urmoder - spricker.

– 597 980 kronor är för entrébyggnaden och procent-delen gäller den 1,8 miljoner kronor stora investering fastighetsverket lovat göra i slottets kök, berättar Lisbeth Lennartsson och kan samtidigt nöjt konstatera att nyttjanderättsavtalet nollats.

framtidssatsning

Annons

Det framgångsrika prutandet till trots, slottsverksamheten med flera minusår bakom sig står ändå inför en dramatisk hyreshöjning.

I dag är hyran 160 000 kronor, 2007 är den minst 597 908 kronor.

På frågan hur detta ska tjänas in räknar kommunledningen

mangrant upp kommande samordningsvinster, fler gästabud och möjligheter till stora produktioner, det sistnämnda i och med utökad parkering.

– Kommunen får bra förutsättningar att driva verksamheten, sammanfattar Lisbeth Lennartsson.

– Det här en satsning för framtiden. Vi har gått från väldigt negativt till något väldigt positivt, säger moderaternas Eddie Forsman och måttar brett med händerna.

knapptryck

Kommunens ja till ett tio år långt avtal, där miljöpartiet utan framgång förespråkade 20 år, landar den 8 februari hos fastighetsverkets generaldirektör.

– Han tar investeringsbeslutet för entrébyggnaden och trycker på knappen. Sedan kommer det att gå snabbt, tror Lisbeth Lennartsson.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons