Annons
Nyheter

Inget i vägen för nya gatan

Nyheter • Publicerad 18 oktober 2011

BJÖRNHOVDA

Den fanns med i planen redan 1972.

Annons

Men igår togs äntligen det första spadtaget till det som ska bli Nya Möllstorpsgatan i Färjestaden, 39 år senare.

– Jag träffade en man på ett pensionärsmöte som var med vid planen 1972 och han hade aldrig trott att han skulle få vara med om det här, men jag lovade honom att få premiäråka vägen, berättar Kent Ingvarsson, Mörbylångas kommunalråd.

När villorna i Svampområdet såldes i början av 1970-talet så gjordes det med löfte om att en ny väg skulle underlätta för pendlare till Kalmar. Upp emot 3 000 människor boende i området har sedan dess fått vänta.

Varför har det då tagit sådan tid? Ja, först och främst har det handlat om prioriteringar, sedan har planutredningar tagit tid, liksom att hitta uppgörelser med markägare.

– Nu har vi bara ett överklagande kvar och det påverkar inte själva vägen, utan är en kostnadsfråga som handlar om dragning av cykelväg och bullervall, säger Mörbylånga kommuns projektledare Bengt Johansson.

LÄTTA PÅ TRYCKET

Den nya vägen är tänkt ska lätta på trafiktrycket i centrala Färjestaden och leda den tyngre trafiken rakare mot industriområdet. Räddningstjänsten har också länge haft önskemål om en ny väg för att skapa bättre utryckningsvägar norrut.

Totalkostnaden för vägen beräknas hamna någonstans kring 15 miljoner kronor.

Men på sikt kan vägen vara en ren vinst för Mörbylånga kommun. Mellan den Gamla Möllstorpsgatan och den Nya Möllstorpsgatan öppnar sig nu möjligheter för ny bebyggelse.

– Det blir ett attraktivt boendeområde. Någonstans mellan 80 och 90 villatomter kommer vi att kunna få ut om vi väljer den formen, säger Kent Ingvarsson.

Annons

FÄRDIG I JUNI

Sandahls entreprenad sätter nu igång med själva vägbygget direkt.

– Om allt går enligt planerna så är allt färdigt i juni månad nästa år, berättar vd:n Johan Wesley.

Rondellen Äppelvägen-Storgatan-Nya Möllstorpsgatan vid brandstationen skall stå färdig redan i höst, om nu inte arkeologerna hittar fler silverskatter det vill säga.

Under några månader kommer det för Färjestadenborna att bli lite guppigare och trängre på vägarna.

– Man kanske får räkna med några minuter extra när man kör barnen till skolan, säger Johan Wesley, som själv bor i Färjestaden.

PETER BOSTRÖM

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons