Annons
Nyheter

”Ingen har gjort fel”

Nyheter • Publicerad 11 oktober 2011

MÖRBYLÅNGA

Det vill sig inte när Mörbylånga kommun ska göra bilaffärer. Men den här gången har, med kommunchef Staffan Larssons ord, ”ingen gjort fel”. Det blev bara fel ändå...

Annons

Till skillnad från de märkliga bilaffärer som Ölandsbladet kunde avslöja för nära nog exakt tre år sedan, verkar kommunledningen ta ganska lätt på det senaste bil-debaclet.

– Vi gör bara om upphandlingen, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (M).

Och kommunchefen, Staffan Larsson hävdar lugnt:

– Ingen har gjort fel.

Hur kan det då komma sig att förvaltningsrätten kräver omtag?

– Vi ville hyra, men i avtalet står det talat om leasing…ja, det blev lite rörigt. Och det är en gråzon.

Till skillnad från förra gången, då kommunen på eget bevåg gav sig ut på bilmarknaden för att göra affärer, har man denna gång anlitat Kalmar kommuns upphandlingsexpertis. Självklart har dock företrädare för Mörbylånga kommun varit inblandade i upphandlingen.

– Och vi får stå för det, konstaterar Staffan Larsson.

20 MILJONER

Det förra bilavtalet, där det bland annat misstänktes att tre kommuntjänstemän tillskansade sig egna ”bilförmåner”, stred enligt efterföljande revision mot i stort sett alla paragrafer som finns när det gäller Lagen om Offentlig Upphandling (LOU).

Annons

Kent Ingvarsson betecknade själv det hela som ”en katastrof”.

Den här gången är det dock ingen som talar om katastrof. Ändå rör det sig om en affär på i runda slängar 20 miljoner kronor. Kommunen säger sig behöva 55 bilar till en beräknad kostnad av 5 500 kronor i månaden i fem år…

Är inte fem år en väl tilltagen avtalstid? I normala fall brukar man hålla sig till tre år eller kortare.

– Nja, jo... normalt är väl tre år med möjlighet till förlängning. Men varför det blev fem år, vet jag inte, säger Kent Ingvarsson.

DIREKTUPPHANDLING

Vad händer nu? Förvaltningsrätten säger ”gör om”, men kommunen behöver sina bilar till hemtjänst med mera.

Enligt Kent Ingvarsson har kommunen under tiden som rättsprocessen varat förlängt det gamla avtalet med tre månader.

– Men nu när vi ska göra om alltihop måste vi gå ut med en direktupphandling. Så vi har frågat Netto-taxi om de kan ställa upp.

Och det var alltså Netto-taxi som överklagade kommunens upphandling...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons