Annons
Nyheter

Idrottsrörelsen slår larm

Nyheter • Publicerad 12 januari 2006

Sporthallar och stenmjölsplaner svämmar över.Av människor.Nu slår Ölands Idrottskrets larm.En bollhall är ett måste.

I en skrivelse till Borgholm och Mörbylånga kommun fastslår Ölands idrottsföreningars paraplyorganisation, Ölands IK, att Svenska Fotbollförbundet har som motto att det ska finnas en bollhall med konstgräs i varje kommun. ÖIK säger sig dock nöja sig med en på hela Öland.

Annons

Det har i sin skrivelse givit en rad exempel på vinster med en bollhall.

* Fotbollsföreningarna skulle kunna utöva sin sport året runt.

– Som det är i dag får vi inte in någon ungdomsverksamhet på exempelvis stenmjölsplanen i Färjestaden. Vi har tretton pass på måndag till torsdag, förklarar Bertil Johansson, ordförande i Ölands Idrottskrets.

Han påpekar också att driftskostnaden för planen är nära 65 000 kronor per år, pengar som skulle kunna sparas in med en bollhall.

* Med en större fotbollshall skulle tid kunna frigöras till andra idrotter såsom innebandy och badminton.

– Vi har i dag en positiv sak som faktiskt kan bli problem. Man kan i dag ansöka om bidrag från något som kallas för Handslaget. Föreningarna presenterar sina idrotter i samarbete med skolorna. Detta har inneburit ett uppsving bland många idrotter, men när vi inte har plats för ungdomarna, hur länge bibehåller de då intresset? Vi måste ju kunna fånga upp alla dessa för att fortsätta i denna positiva anda, resonerar Kennert Georgsson, ledamot av ÖIK:s styrelse och fotbollssektion.

* Hallen skulle också kunna nyttjas av exempelvis friidrottare som i dag tvingas träna på fastlandet.

* Med en hall skulle idrottsföreningar kunna erbjuda träningsläger, tävlingar och cuper på Öland. Dessutom skulle den kunna användas till mässor och konserter. Aktiviteter som innebär en förlängning av turistsäsongen med tanke på att deltagare och publik behöver mat och husrum.

Bertil Johansson ser också frågan ur ett annat perspektiv.

– Det finns visioner i Mörbylånga kommun att öka befolkningen till över 15 000 invånare och alla byggplaner det närmaste året gäller Färjestaden. Folk som funderar på att flytta hit vet vad de vill ha, finns inte möjligheter att utöva aktiviteter på fritiden kan de mycket väl välja en annan kommun.

Annons

De pekar på de samhällsfunktioner som idrottsrörelsen fyller för att kommunens ungdomar ska få möjlighet till en meningsfull fritid.

– Kommunen måste ge oss något tillbaka, vi som jobbar ideellt, säger Georgsson.

** Var skulle hallen ligga?

– Den bör ligga strategiskt, så nära brofästet som möjligt. I dag finns tio av tolv fotbollslag på Öland mellan Borgholm och Mörbylånga, säger Kennert Georgsson och får medhåll av kretsens fotbollsordförande, Mattias Pettersson:

– Det måste vara nära för alla.

** Och hur ska den finansieras?

– Vi väcker frågan på uppdrag av våra föreningar, vi har inga ekonomiska förutsättningar att bygga en hall, det är kommunens bord, förklarar Bertil Johansson.

Han tar dock den nyinvigda bollhallen i Tingsryd som exempel. Den ägs av kommunen och föreningslivet gemensamt. Föreningarna har till stor del finansierat sin del med pengar från näringslivet. Dessutom har Svenska FF bidragit med 600 000 kronor och Smålands FF med 125 000 kronor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons