Annons
Nyheter

Hoppas på ny landshövding i höst

Nyheter • Publicerad 20 maj 2011

LÄNET

Biträdande Landshövding och länsråd samtidigt. Anne-Li Fiskesjö har minst sagt ett fullspäckat schema sedan en månad tillbaka. Och att göra folk i närområdet besvikna har blivit vardag.

Annons

– Det hade varit bra om vi fick en ny landshövding till hösten. Det är då vi ska göra verksamhetsplaneringen inför 2012. Eftersom vi har fått minskade anslag blir det väldigt viktigt att göra en effektiv och skarp budget, säger Anne-Li Fiskesjö, sedan den 15 april biträdande Landshövding för Kalmar län. Samtidigt som hon fortfarande har kvar sin tjänst som länsråd. Och än så länge är ingen ny ordinarie Landshövding på gång. Med andra ord ställs den välrenommerade kvinnliga simultankapaciteten på sin spets.

– Det är dubbla kalendrar. Men jag måste tyvärr tacka nej till många förfrågningar från kommunerna i länet. Jobbet centralt är så viktigt, där går det inte att släpa efter så att handläggningstiderna för olika ärenden blir längre.

Med andra ord kan hon inte vara på plats runt om i länet eftersom det i förlängningen skulle drabba länets invånare. Ett visst engagemang får stå tillbaka, men genom en lämplig arbetsfördelning tuffar arbetet nu på utan större bekymmer.

– Det är klart att det är tråkigt att göra både folk och sig själv besviken. Men det gäller att prioritera.

SISTA LANDSHÖVDINGEN?

Det finns exempel på län där det dröjt uppemot ett år innan en ny landshövding tillträdit. Och det nuvarande läget med en ny regionindelning som förmodligen träder i kraft 2015 gör det förmodligen handlar om en kort sejour för näste Landshövding. Enligt Anne-Li Fiskesjö råder det dock ingen tvivel om att det är en nödvändig position att tillsätta. Det som förmodligen kan bli länets historiska sista landshövding.

–Min bedömning är faktiskt att tjänsten försvinner sedan. Jag vågar inte vara så kaxig att jag säger att Kalmar blir den nya storregionens residensstad.

PETER ERIKSSON

Spekulationerna kring vem som ska efterträda Sven Lindgren som Landshövding har varit många. Det senaste ryktet handlar om Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson som avgår under helgens partistämma. Han har anknytning till länet genom sin sommarbostad i Mörbylånga. Tidigare har det också varit på tal att Kristina Alsér, Landshövding Kronobergs län, skulle vara påtänkt som Landshövding för båda länen.

– Men en sådan lösning har aldrig förekommit tidigare och det skulle förvåna mig mycket, säger Anne-Li Fiskesjö som själv inte är inblandad i rekryteringen. Det är Socialdepartementet som avgör saken.

Annons

BLIR LITE SEMESTER

En av landshövdingens viktigaste uppgifter är att tala om vad länet behöver på statlig nivå genom att ha tentakler ute i kommunerna. Denna uppgift går nu på halvfart. Samtidigt kan det vara lämpligt med en Landshövding även vid en ny regionindelning, som strukturerar upp det nya maskineriet. Anne-Li Fiskesjö ser dock inte ärendet som akut. Förhoppningen är en ny Landshövding tillträder i september eller oktober. Fram tills dess räknar hon kallt med att ha många järn i elden. Med ett undantag.

– Det blir faktiskt fyra veckors semester även för mig. Det är nog även det ett sorts sätt att föregå med gott exempel.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons