Annons
Nyheter

Hon jobbar med människorna som behöver vägledning i livet

Nyheter • Publicerad 3 december 2007

BORGHOLM

Lillemor Högerås har ett fängslande jobb. Inte bara därför att hon arbetat med internerna på kvinnofängelset Hinseberg. Nej, snarare för att hennes arbete som psykoterapeut innebär att hon verkligen får möta människor, att få ta del av de innersta känslorna och de djupaste tankarna.

Annons

– Jag gillar att jobba med djupgående förändringar, att möta en människa under lång tid, säger Lillemor.

Hon är sommarölänning sedan många år och har nyligen flyttat till Hörlösa. Sedan september har hon öppnat mottagning på Storgatan i Borgholm. Hon håller till i ett rum som ger ett lugnt intryck. Som sig bör när någon ska blotta sina innersta känslor och problem. Här träffar hon sina kunder, eller konfidenter, som hon kallar dem.

– Det är ett bra ord tycker jag, eftersom det handlar om konfidentiella samtal. Det som sägs innanför dessa fyra väggarna stannar här. Tystnadsplikten är total, betonar Lillemor.

PASTOR

Hon är pastor i missionskyrkan i grunden och har läst till legitimerad psykoterapeut i Stockholm. Därefter arbetade hon tio år på S:t Lukas i Örebro. S:t Lukas (tidigare S:t Lukasstiftelsen) bildades 1939 av personer i olika människovårdande yrken – läkare, präster, socialarbetare – med förankring i olika kristna kyrkor och samfund i Sverige. Den bärande idén var att utifrån psykodynamisk och kristen humanistisk människosyn arbeta med människors psykiska problem och livsfrågor.

– De grundidéerna är hållbara, tycker Lillemor.

Hon har arbetat som psykoterapeut både i Örebro och Nora tidigare. Då har hon bland annat jobbat med intagna på kvinnofängelset Hinseberg och med anställda på Kumlaanstalten.

LIVSKRIS

Men de flesta av hennes konfidenter har problem som handlar om annat än kriminalitet.

– Det finns folk som söker sig hit som känner att det är något som hindrar dem i livet, något diffust. Då handlar det om att bygga upp en självkänsla och då handlar det om terapi under lång tid.

Annons

Det kan också handla om konfidenter som är i en livskris; det kan handla om allt från dödsfall inom familjen till sjukdomsbesked. Ett besök hos Lillemor varar 45 minuter, varken mer eller mindre.

– För att man ska blotta sitt innersta inför någon annan behövs en väldigt strikt ram, säger Lillemor.

En del ”problem” kanske handlar mer om råd i en specifik situation och behöver inte handla om så många möten. Andra konfidenter kanske Lillemor möter varje vecka i flera års tid.

– Det handlar om att få insikt och att därefter kunna handla som en vuxen, ansvarig människa.

UNGA MÄN

Lillemor har kontakt med landstinget och jobbar en del att handleda personal, i huvudsak chefer.

– Det kan behöva en utomstående som bollplank, säger Lillemor.

Även par hjälper hon på traven, vare sig det handlar om ett förhållande som knakar i fogarna eller det handlar om att få en skilsmässa att fungera på bästa sätt. En ny grupp som söker sig till psykoterapeuter är ungdomar, ofta unga killar.

– De söker ofta för att de fastnat vid datorn, de sitter och chattar men har inga vanliga relationer och känner en tomhet.

Med ungdomar och deras föräldrar har Lillemor tidigare jobbat med frågor kring problematik kring tonåren, om allt från datoranvändande till sexualitet.

Annons

– Det är ämnen som man skulle kunna jobba med i grupp.

För den som söker hjälp finns det en uppsjö av terapier att begrunda. Lillemor anser att den utbildning och erfarenhet hon har betyder en garanti.

– Som psykoterapeut är man skyldig inför socialstyrelsen, man är ansvarig för behandlingen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons