Annons
Nyheter

Hjälp till ett självständigare liv

Nyheter • Publicerad 30 maj 2008

ÖLAND

Hur hjälpa personer med psykiska funktionshinder till ett självständigare liv? Utbildare Anna Widell har tipsen personalen inom psykiatriomsorgen behöver.

Annons

– Personalen får verktyg och manualer för att bli ännu bättre på det storartade arbete de redan gör.

För personer med störningar i tankeprocessen, kognitiva funktionsstörningar, kan små vardagsproblem bli stora och närmast omöjliga att lösa och allt som oftast får andra gripa in, som personalen inom psykiatriomsorgen. Men så behöver det inte vara. Även den funktionshindrade kan på egen hand lösa problemet, bara han eller hon får hjälp på vägen.

Under två dagar har ett 20-tal personal från de kommunala psykiatriomsorgerna i Borgholm och Mörbylånga samlats på Guntorps Herrgård för att under Mariefreds-baserade Anna Widells ledning gå utbildningen ”Ett självständigare liv”.

– Här har vi personal som jobbar i det tysta. De gör storverk med stort hjärta och jätteengagemang och min uppgift under de här dagarna att är att ge dem verktyg som hjälper dem i det dagliga arbetet, säger Anna Widell.

BRA RESPONS

”Verktyg” i ett självständigare liv för brukarna varierar utifrån det problem den psykiskt funktionshindrade upplever, men målet är detsamma: steg för steg ska han eller hon få hjälpen att lösa problemet på egen hand. Metoden Anna Widell lär ut är välforskad och erkänd samt spridd över hela landet.

– Jag har fått mycket positiv respons här i Borgholm. Två öppna och intresserade personalgrupper som vill utvecklas och bli ännu bättre på det de gör, säger Anna Widell.

Även de utbildade uttryckte belåtenhet.

– Utbildningen får oss på att bli bättre på att stötta brukarna att lösa sina egna problem, här får vi de verktyg som behövs, säger Lena Eriksson från boendestödet i Borgholms kommun och plussar även för det spirande samarbetet över kommungränserna.

SAMARBETE

Annons

– Innebär att vi tillsammans kan vidareutvecklas, diskutera och utbyta idéer.

Även deltagare från söder rosade såväl utbildning som ö-samarbetet.

– För kommunerna är den här metoden ett bra sätt att arbeta mot de här målgrupperna. Nu gäller det att försöka bygga in arbetssättet i vår verksamhet och det är viktigt att vi samarbetar, det finns samarbetsvinster att göra om vi bara utövar samarbete, förklarar Dennis Johansson, vikarierande chef inom psykiatriområdet i Mörbylånga kommun.

Uppföljning med Anna Widell-besök sker den 1 oktober.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons