Annons
Nyheter

Historiskt fiskebröllop

Nyheter • Publicerad 29 april 2009

Två ner, en upp.

I helgen gjorde fiskarna på Öland och Gotland gemensam sak.

Annons

– Det fanns inte mycket annat att välja på, konstaterar Tore Johnsson, nyvald vice-ordförande för Öland-Gotlands Fiskareförbund, avdelning 61.

När yrkesfiskare Tore Johnsson tidigt i söndags morse klev ombord på Böda-baserade räddningsbåten SSRS Ronald Bergman för överfart till Gotland och Visby gjorde han det i egenskap av ordförande för Ölands Fiskareförbund - när han efter en dag av förhandlingar kom hem igen vid 19-tiden kunde han titulera sig vice-ordförande för nyskapelsen Öland–Gotlands Fiskareförbund.

I den ordningen. Trots att ”g” kommer före ”ö”, trots att just namnfrågor kan välta stora lass. Här märktes ingen prestige.

– Gotlänningarna menar att saker och ting kommer västerifrån, man säger ju Öland och Gotland och inte Gotland och Öland, och då blev det Öland–Gotlands Fiskareförbund. Vi från Öland sa inte emot, rapporterar Tore Johnsson muntert.

Under lång tid har yrkesfiskarna på de två öarna övervägt möjligheten att slå ihop sina organisationer för att, när det väl begav sig, komma överens ganska snabbt. Den formella gången kräver samtidigt sitt och först i helgen, söndagen den 26 april 2009 för att vara exakt, kunde de historiska klubbslagen slås. Plats: Skeppargillet i Visby.

– Ett ganska välbesökt möte, givetvis mest gotlänningar eftersom vi var på Gotland. Från Öland var vi åtta personer, konstaterar Tore och berättar att förhandlingarna - ”styrelsemöte, årsmöte och konstituerande möte” - vi tog rubbet” - gick efter plan.

En liten Ölands-kupp framkastades inför ordförande-valet.

– Någon från Öland föreslog mitt namn, men valberedningens förslag höll – därmed är Lasse Broman från Gotland ordförande den här perioden (ett år) och jag är vice-ordförande, berättar Tore, inte alltför deppad över ”sidsteppningen”.

– Nej, någon måste inneha posten och Lasse och jag är överens om att hjälpa varandra så mycket vi kan.

I pärmen ”Ärenden att driva” finns bland annat Fiskeriverkets förslag gällande nätmaskstorleken där yrkesfiskare utan torskfisketillstånd ska tvingas använda nät med maskor under 110 millimeter vilket omöjliggör fiske efter flundra och piggvar.

Annons

Där finns även gaslednings-problematiken i Östersjön där intressen står mot varandra.

– I den frågan gäller det att värna om trålfiskeområden öster om Gotland.

Öland–Gotlands Fiskareförbund samlar 42 aktiva medlemmar, det magra antalet är ett tydligt tecken i tiden. Yrkesfisket i Östersjön har fört en tynande tillvaro under senare år.

– Så det fanns inte mycket att välja på, säger Tore angående den historiska fusionen öarna emellan.

– Lite historiskt var det. Ölands Fiskareförbund bildades i mitten av 1940-talet och självklart har många dragit sig till minnes ett och annat. Men vi har jobbat med den här frågan länge och det har inte varit några negativa reaktioner på vägen.

Hur firades sammanslagningen?

– Med en vanlig måltid. Firandet finns i planeringen för framtiden, säger Tore Johnsson, på väg in i Böda hamn efter lyckad piggvar-premiär.

– Det blev några stycken. Piggvar är en mycket fin fisk som dessutom ger vettigt betalt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons