Annons
Nyheter

Het dag för räddningstjänsten

Nyheter • Publicerad 16 juli 2010

ÖLAND

Dikeskörning, drunkningsolycka, fallande träd och fallolycka. Bland annat.

Annons

Torsdagen blev en intensiv dag för Ölands räddningstjänst, som totalt fick in sju larm varav de flesta kom inom bara några timmar.

Tidigt på torsdag morgon kom det första samtalet, om att en lastbil i Stacketorp fläkt upp dieseltanken så att 300 liter dieselolja rann ut på marken.

– Vi påbörjade sanering och kopplade in kommunens miljö- och hälsokontor. Men de inblandade var väldigt duktiga själva. Lastbilen var fylld med stenmjöl som de hade spritt över oljan, säger Ölands räddningschef Bengt Andersson.

OLYCKA STÄNGDE VÄG

I Borgholm gick på eftermiddagen ett larm om att en man fallit ner från ett husbilstak.

– Men det var ett såkallat sjukvårdslarm där vi hjälpte till så gott vi kunde innan ambulansen fanns på plats.

Vid femtiden på torsdagskvällen var sex personer inblandade i en trafikolycka i Glömminge. Olyckan inträffade när en personbil kom över på fel sida, vilket gjorde att den mötande jeepen tvingades väja. Bilarna träffade varandra i utkanten av frontarna och båda fordonen hamnade i diket. Vägen stängdes av i båda körriktningar. Samtliga inblandade personer fördes till sjukhus, men ingen av dem blev allvarligt skadad.

AMBULANSKROCK

Strax innan trafikolyckan larmades Färjestadens räddningstjänst till Eriksöre, där ett träd höll på att falla ner över en husvagn.

– Det löste sig genom att vi kapade bort några grenar, säger Bengt Andersson.

Annons

Bara någon timme senare gick larmet om en drunkningsolycka vid badplatsen i Mörbylånga (se artikel på sida 3). Personalen på räddningstjänsten var de som påbörjade återupplivningsförsöken. Samtidigt inträffade en olycka på Esplanaden i Mörbylånga, när en personbil krockade med en av ambulanserna som var på väg till badplatsen. Ambulansen blev obrukbar av smällen och räddningstjänsten kallades till platsen.

– Vår personal delade upp oss så att några stannade hos mannen på badplatsen och några åkte till Esplanaden. Ambulanspersonalen gjorde en liknande uppdelning där en av dem stannade och den andre åkte med en polisbil till badplatsen, berättar Bengt Andersson.

BRAND I ELSTOLPE

Den intensiva torsdagen följdes redan på fredagsmorgonen av ett nytt larm. Den här gången brann en elstolpe i Arontorp.

– Den som larmade hade sett en stor ljusbåge och lågor som slog ut. Men vi kunde inte se något när vi kom fram, säger Bengt Andersson.

Mest troligt var det dock den branden som medförde strömavbrott i Skogsby och Arontorp under fredag förmiddag.

MALIN EDEBORG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons