Annons
Nyheter

Hemköp går i konkurs

Nyheter • Publicerad 5 oktober 2012

BORGHOLM

Niclas Solberg har satt Hemköp i konkurs. Den planerade Willys-etableringen gör konkurrensen ohållbar.

Annons

– Det är bättre att gå i konkurs nu när skulderna inte är så stora. Nu kan leverantörerna få sina pengar, säger ägaren till Ölandsbladet.

Niclas Solberg lämnade konkursansökan till Tingsrätten i går. Med fyra matbutiker i Borgholm är konkurrensen redan hård men med en femte matbutik kommer den öka ytterligare och det är anledningen till konkursen.

– Nu har det inte gått bra men det har fungerat. Men det hade inte fungerat med fem butiker i Borgholm. Dessutom ingår Willys och Hemköp i samma koncern och har samma sortiment, då får jag stryka på foten. Jag kände att det är bättre att gå i konkurs nu när skulderna inte är så stora än senare när skulderna är stora. Nu kan alla leverantörer få betalt, säger Niclas Solberg.

Hemköp har tio anställda men vad som händer med dem och butiken är i nuläget osäkert. En konkursförvaltare ska utses och sedan är det han som bestämmer vad som sker

Enligt Justitia hade Hemköp i Borgholm förra året en omsättning på drygt 34 miljoner och gick med 117 000 i förlust. Det speglar den bild Niclas Solberg förklarar, det har inte gått bra men det har fungerat. Han har försökt sälja företaget till koncernen.

– De har inte varit intresserade och då fanns det ingen annan utväg än konkurs, säger han.

INTE POSITIVT

Han har inte fått något erbjudande om att bli butikschef för Willys-butiken.

– Nej, det kommer vara någon från huvudkontoret som de har utsett. Koncernen är stor och den lilla på orten spelar det ingen roll för. Det heter koncernnytta och de ser till att aktieägarna är nöjda.

Under torsdagen berättade han för personalen och de som bor närmast hur det låg till.

Annons

– Det var självklart inte positiva reaktioner från dem.

Ölandsbladet träffade Marianne Jonsson som har jobbat i butiken sedan starten, personalen var inte förberedda på beskedet.

– Vi visste ingenting om detta. Men vi förstod alla att det skulle bli tufft om Willys etablerade sig här, men mer än så visste vi inte.

De vet inte mer än Niclas om framtiden för butiken.

– Vi vet inte vad som händer ännu. Vi får information om det senare. Willys har inte hört av sig till oss, säger hon.

Stämningen är tryckt bland personalen.

– Jag kan inte direkt påstå att det är uppåt här. Stämningen är tryckt. Men man får försöka se glad ut när man står här vid kassan.

OVISS FRAMTID

Niclas Solberg var butikschef på Exet, som fanns i samma byggnad, 2004 tog han över Hemköp. För några år sedan gjorde han en satsning med manuell chark och egen styckning av kött.

– Det är bara Rosas Handel som har det nu och det är dit man får vända sig i fortsättningen om man vill ha hängmörat kött. Det har varit väldigt roligt att driva det här företaget.

Annons

• Hur känns det nu?

– Det är upp och ner, nu känns det inte bra. Men det går väl över.

• Vad ska du göra nu?

– Jag får anmäla mig till arbetsförmedlingen. Jag kan inte svara på det just nu.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons