Annons
Nyheter

Hemkära ungdomar i Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 16 april 2010

MÖRBYLÅNGA

Ungdomar i Mörbylånga kommun gillar att idrotta, vill gärna vara med och påverka och vill helst stanna kvar i hembygden. Särskilt det sistnämnda påståendet kanske kommer som en överraskning. Men en färsk undersökning (LUPP 2009), utförd av Linnéuniversitetet i Kalmar visar en klart positiv bild av unga Mörbylånga.

Annons

För snart tio år sedan uppmanade regeringen den statliga myndigheten Ungdomsstyrelsen att stötta landets kommuner i deras ungdomspolitiska arbete.

Pengar vaskades fram och Lupp – Lokal uppföljning av ungdomspolitiken – föddes. I vårt län bestämdes sig nio (av 12) kommuner för att delta i en fördjupad undersökning av ungdomars villkor.

En av dessa kommuner var Mörbylånga som valdes ut för en detaljerad analys. De övriga kommunerna har uppdragstagaren, Linneúniversitetet, synat ur ett övergripande regionalt perspektiv.

GRUPPER

Syftet med rapporten är att den kan fungera som ett underlag för framtida politiska beslut som berör de unga medborgarna i kommunen.

Rapportförfattaren (Tony Wågman) har valt att inte se alla ungdomar som en homogen grupp, utan har tvärtom synat ungdomarna som olika grupper. Det vill säga som elever boende på landsbygd respektive tätort, som elever på Skansenskolan eller Ölands Friskola och så vidare.

IDROTT VIKTIGT

Den 50-sidiga tättskrivna rapporten presenteras i början av nästa vecka, men Ölandsbladet kan redan nu göra en (mycket) kort sammanfattning av läget på ungdomsfronten i Mörbylånga.

Och läget är gott.

I rapportens sammanfattande kapitel står det uttryckligen följande att läsa:

Annons

”Mörbylånga kommun är på många sätt en stimulerande och tillfredsställande miljö för ungdomar.”

Och då kan alltså beslutsfattarna lägga ärendet till handlingarna och gå vidare med nästa fråga?

Nej, inte riktigt. Eller som rapportförfattaren uttrycker det: ”För att bibehålla de goda levnadsvillkor ungdomar ger uttryck för krävs ett kontinuerligt och målmedvetet ungdomspolitiskt arbete på flera områden.”

Vilka?

Jo, ett sådant område är idrotten. Enligt undersökningen spelar idrotten en oerhört stor och viktig roll för de sydöländska ungdomarna. Något som möjligen rimmar illa med vuxenvärldens aviserade våldsamma satsningar på teaterscener och finkulturella Black Boxar.

Tony Wågman konstaterar: ”därmed är det centralt att kommunen fortsätter prioritera idrott och motion.”

MÖRBYLÅNGA

Ungdomarna i Mörbylånga vill också gärna ta mer del av beslutsfattande och utveckling, vilket får anses vara ett mycket positivt drag. För kommunen gäller således att ”ta tillvara på det redan befintliga engagemanget”, och inte minst ”öka ungas möjligheter till inflytande och delaktighet.”

En mycket positivt detalj för Mörbylånga del är att ungdomarna gärna vill stanna kar i hembygden.

Även om kommunen har en hög övergångsfrekvens till högskolestudier, ger ändå ungdomarna uttryck för att de gärna vill hålla sig på hemmaplan.

Annons

För att den ekvationen ska gå ihop krävs det dock arbetstillfällen. Tony Wågman slår också mycket riktigt fast att: ”Utbudet av kvalificerade arbeten är sannolikt en central faktor.”

Tänk att det var väl det vi visste – att Mörbylånga är en av de bättre plättarna på det här jordklotet...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons