Annons
Nyheter

Hela Ölands julmarknad

Nyheter • Publicerad 2 december 2008

I lördags eftermiddag mellan klockan 2 och 6 var det julmarknad i Högby, närmare bestämt i hembygdsstugan och i kyrkstallarna norr om kyrkan.

Hembygdsstugan fungerade som kaffeservering och inte mindre än 150 personer, dubbelt så många som i fjol, utnyttjade möjligheten att värma upp sig med kaffe och lussekatt, en tjock skiva mjuk pepparkaka och kakor därtill.

Annons

I stugan huserade också marknadsgeneralen själv, Linnea Jonzon.

– Det är femte gången vi arrangerar denna julmarknad, berättar hon. Och i år är det första gången som vi tagit in utställare från hela norra Öland, tidigare försökte vi hålla oss till folk från socknen. Men det blev litet för få.

För att få en plats i de 16 eller 17 (tydligen beroende på hur man räknar) kyrkstallarna får man vara beredd att punga ut med en tvåhundralapp, och först till kvarn gäller. Pengarna behövs till dyr el och ännu dyrare annonser, om inte annat.

– I fjol började det regna tio i två och slutade tio i sex, så det var maximal otur, minns Linnea Jonzon, apropå den fördubblade kaffeförsäljningen.

Allt kaffebröd är hembakat: majoriteten bland de arrangörer vi talade med, ansåg exempelvis att det var Johan Barkewall och Linnea själv som bakat den mjuka pepparkakan, men det fanns reservationer mot detta antagande.

In i hembygdsstugan kommer en ledsen Borgholmsbo, före detta Lötbo och känd från politiken.

– Har ni inget ålalotteri? Det har det ju alltid funnits!

Tyvärr, ålen har blivit både dyr och sällsynt, så den ledsne besökaren fick rådet att ta sig vidare norrut och köpa av den kända rökta-fiskhandlaren i Böda.

Ute på planen var det inte bara tillresta Borgholms- och Gärdslösabor, där fanns entydigt också folk från Kalmar. Detta märktes framför allt i kön framför korvförsäljarna Johan Barkewall och Nils-Göran Axelsson, nämligen på att det inte bara var ”korrrv” som beställdes, utan även ”koöv”, och sådana beställer man nog bara om man är från Kalmar.

Föredrog man lufsa, så serverades sådan av Högby IF, och denna öländska läckerhet kunde man skölja ned med ett och annat glas ”godtemplardricka”, saluförd i ett annat stall bland annat av Åke Nilsson, Persnäs.

Annons

(Datorn godtar inte att jag i förra meningen skrivit ”Föredrog man lufsa”, den vill att jag skriver ”Föredrog man att lufsa”. Så dum kan en dator vara!)

Det fanns mycket annat att beskåda och inhandla, men man fick akta skallen i dörren till de låga stallarna, och väl inne så gick det inte att komma ut igen om en till ville in. Men med gott humör och aktsamhet om medmänniskorna i dörröppningarna var det enbart en trivsam stämning kring Högby kyrkstallar.

           

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons