Annons
Nyheter

Hedh vill undersöka fetma

Nyheter • Publicerad 6 februari 2007

MÖRBYLÅNGA

Fetma har alltmer uppmärksammats som ett globalt folkhälsoproblem. Även vår öländska EU-parlamentariker, Anna Hedh (s), har nu på allvar börjat röra sig inom fetmasfären.

Annons

EU-parlamentet har i veckan haft en debatt där man avhandlat problemet fetma. Bakgrunden är att det lär finnas mer än 14 miljoner överviktiga barn inom EU-området och att hälften av den vuxna befolkningen är överviktig. Parlamentet riktar särskilt in sig på skräpmatsreklam som är direkt riktad till barn, samt vikten av god kostupplysning.

Ölands egen EU-parlamentariker Anna Hedh, som även är ledamot av Mörbylånga kommunfullmäktige, har i sin dagboksblogg tidigare varit inne på ämnet.

VÄL INSATT I ÄMNET

I några anteckningar har hon välartikulerat beskrivit hur hon ligger på sin schäslong i Bryssel och äter godis och praliner som är hennes passion. Hon är således såväl kompetent, som fullt insatt i resultatet av skräpmatskonsumtion på hög nivå.

I debatten uttalade sig Anna Hedh i sin egenskap av ”föredragande av yttrandet från utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet.” Bland annat påtalade Anna Hedh att:

– Kvinnors övervikt bör undersökas mer noggrant, i synnerhet när vi vet att det råder diskriminering inom vårdsystemet.

Hon fick dock mothugg av Junilistans Hélène Goudin som ifrågasatte om övervikt och fetma verkligen är ett problem som ska behandlas på EU-nivå:

– Personligen tycker jag inte det, sade hon.

EU:s presstjänst ger inte några upplysningar om Anna Hedh fått sin vilja igenom.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons