Annons
Nyheter

Hastighetsvecka gav effekt

Nyheter • Publicerad 18 oktober 2006

Tre indragna körkort.Böter för minst 100 000 kronor.Ändå:– Det är en lägre hastighetsbild än vi någonsin haft, säger länstrafikpolischefen Lars-Erik Andersson.

Sammanställningen väntas bli klar om några dagar, men Lars–Erik Andersson kan redan nu konstatera att polisens kraftsamling på Öland i förra veckan kostade bilisterna dyrt.

Annons

– I dag (måndag) kan jag bara se antalet böter för fortkörning, resten som bilbälten och annat kommer in senare, och då är det 40 stycken.

– Bötesbeloppen är från 2 000 kronor och uppåt, jag har några på 2 800 kronor, säger Lars-Erik Andersson när han bläddrar igenom den stora högen av rapporter på skrivbordet.

Åtta poliser deltog i denna lokala variant av den från EU bestämda hastighetsveckan.

– Trafikpolis från Kalmar och ordningspolis från Öland var igång under hela onsdagen och fanns på flera platser.

– Av de här 40 böterna ser jag fem från Gärdslösa, fem från Ramsättravägen och femton från Glömminge. Sedan är det lite runt Köpingsvik och Borgholm.

Resultatet - 40 böter och tre indragna körkort - är enligt Lars–Erik Andersson det förväntade.

– Jo, det var rätt så väntat, jag trodde att det skulle se ut så här.

Ändock anser han att hastighetsveckan i kombination med kraftigt höjda böter hade stor effekt.

– Bilisterna har åtminstone skrämts av böterna och samtidigt har vi (polisen) hotat med omfattande hastighetskontroller. Det är en lägre hastighetsbild än vi någonsin haft.

– Det har stämts i bäcken, konstaterar länspolischefen med viss belåtenhet.

Annons

Han tror att bilisternas framtida beteende styrs av polisens insatser.

– Är vi bara synliga och har lasern med oss så...

– Även om vi trafikpoliser har många bevakningsområden utöver just hastighetskontroller kommer trafikövervakningen att öka, detta då ordningspolisen ska genomföra ett betydligt högre antal hastighetskontroller och rattfylleriblås än tidigare.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons