Annons
Nyheter

Här bör vindkraften placeras

Nyheter • Publicerad 28 januari 2008

ÖLAND

I dag presenterades de nitton områden på Öland som har bäst förutsättningar för vindkraft.

Annons

– Det här är ett underlag för kommande planering och kan styra upp var etableringen ska ske, säger Mörbylånga kommuns miljö- och byggnadschef Mats Lindahl.

Utredningsarbetet har pågått i snart ett år och är ett samarbetsprojekt mellan länsstyrelsen, regionförbundet och de båda ölandskommunerna. Syftet är att ta fram platser på Öland där minst konflikter föreligger en etablering av vindkraftverk.

OLIKA PERSPEKTIV

Vindkraftverken får inte ligga i ett naturreservat eller natura 2000-område. Vidare ska de placeras minst 500 meter från hus, minst 1 000 meter från fornborg eller kyrka samt minst 125 meter från allmän väg. Ett stort antal fornlämningar i kombination med bland annat naturintressen och turism har gjort Öland till en utmaning i arbetet att ta fram lämpliga områden.

– Vi har tittat från olika perspektiv och utgått ifrån intressen som naturvård och kulturmiljö. Vi har även haft en referensgrupp bestående av flera ideella organisationer, säger Anne-Li Fiskesjö på länsstyrelsen.

SNABBARE PROCESS

Av de 19 platser som utredningen kommit fram till, ligger nio i Mörbylånga kommun och tio i Borgholms kommun. Vissa områden har lämnats fria från kraftverken, bland annat västra sidan av Borgholms kommun och Mörbylånga kommuns östsida. Den som vill etablera vindkraftverk på något av de 19 områdena, ska kunna få en snabbare tillstånds- och prövningsprocess.

– Tanken är att vi ska få in kraftfulla och väl motiverade anläggningar, säger Göran Eriksson på Regionförbundet.

SJÄLVFÖRSÖRJANDE

Det går dock inte att säga exakt hur många vindkraftverk som kommer att etableras på de nya områdena.

Annons

– Dagens befintliga nät kan ta ytterligare 90 megaWatt (mW). Det motsvarar 45 nya verk, om de är i samma storlek som de i Stora Istads vindkraftspark, säger Håkan Gunnarsson på energiföretaget Eon och bedömer att Öland i så fall kan bli självförsörjande på el. I dagsläget ser han däremot inte något motiv för att gräva ner en ny kabel mellan Öland och fastlandet. För att den gamla kabeln ska tåla 90 mW, krävs dock att vindkraftverken fördelas över hela Öland med 30 mW i norr, 30 mW i mitten av ön och 30 mW i söder.

INGET RIKSINTRESSE

I Sverige finns ett mål att etablera 3 000-6 000 nya vindkraftverk fram till år 2020. Mats Lindahl ser inte att detta är något som påverkar etableringen på Öland.

– Vi är inget riksintresse på det sättet och har därför inget mål för hur många kraftverk som ska finnas på Öland. Vi försöker istället få det så bra som möjligt när det gäller var de ska stå och hur landskapsbilden ska komma att se ut.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons