Annons
Nyheter

Här är Ölands rikaste personer

Nyheter • Publicerad 18 mars 2008

ÖLAND

Kungsgatan är adressen för de rika och förmögna i Borgholm. Efter denna idylliska gata med sekelskiftsvillor på rad hittas såväl Borgholms näst högsta förmögenhet som den största inkomsten. Åtminstone enligt 2008 års utgåva av taxeringskalendern.

Annons

Taxeringskalenderns ”hundralistor” kan åstadkomma stor huvudbry för tidningsreaktioner.

– Bertil Degerman? Vem är Bertil Degerman på Kungsgatan i Borgholm? 2,8 miljoner i inkomst!

Det funderas högt och teorier kastas fram och tillbaka.

– Ring honom, säger någon.

– Redan gjort, men inget svar.

FRÅGOR

Till slut enas redaktionen kring:

– Är det inte han som haft eller har något behandlingshem? Troligen stockholmare. Kanske i pension och huset i Borgholm är till salu?

– Jo, kanske det….

– Ulf och Bert Wikström i Stora Rör då? Tvåa och trea på inkomstligan?

Annons

– Ingen aning. Googla!

Googlandet enda spår är en konsultfirma i Stora Rör samt eventuella kopplingar till Kalmar Fäktklubb. I övrigt deprimerande tomt. Bröderna (?) Wikström förblir en gåta.

– Bo Strandberg på Kungsgatan i Borgholm, vem är det? 16,1 miljoner i förmögenhet!

Ingen svarar.

– Men Rolf Nilsson vet vi vem det är. Han med stenkåken i Ekerum.

– Ja, det är ju inte jag, svarar kollegan snabbt och svär sig fri från 13,7 miljoner kronor och bronsplats på förmögenhetslistan.

DOMINANS

Namn efter namn granskas och det är bara att konstatera: bästsäljaren taxeringskalendern har kvar sin popularitet, trots kvällspressens ivriga och ständiga intrång i denna skvallermarknad. En kort genomgång av ”Ölandsläget” innan vi går direkt på listorna.

Öns förmögnaste person hittas i Persnäs i form av Claes M J Jeansson med knappt 16,3 miljoner i rikedom. Den före detta päls- och skinnhandlaren är en gammal taxeringskalender-bekant och levererade för att antal år sedan repliken ”Det har väl inte du med att göra” på frågan hur det känns att vara rikast på Öland. Tvåa är Bo Strandberg på Kungsgatan i Borgholm medan Mörbylånga-namnet Karl Helge Nilsson kniper tredjeplatsen med 15 093 923 kronor.

Borgholms kommun dominerar ö-listan över de största inkomsterna. Först på plats nummer sju hittas ett södernamn; Sune Per Sigvardsson i Törnbotten med drygt 1,5 miljoner i inkomst under 2006 (Taxeringskalendern 2008 avser 2007 års taxering, således 2006 år inkomster) . I övrigt Borgholm, Borgholm och åter Borgholm och topp tre består av tidigare nämnda Bertil Degerman, 2 868 900 kronor, Ulf Wikström, 2 861 200 kronor, samt Bert Wikström, 2 598 200 kronor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons