Annons
Nyheter

Här är listan på Ölands hetaste idrottsprofiler 2007

Nyheter • Publicerad 2 januari 2008

1. Tobias Carlsson, Kalmar FF, fotboll

2. Kim Nilsson, Färjestadens IBK, innebandy

Annons

Det var stor Kim Nilsson-hysteri i våras då alla pratade om honom och han till och med var på väg in i det svenska senior-landslaget. AIK, Warberg, Jönköping och Pixbo ryckte i honom, men han stannade i moderklubben även denna säsong. Blev vald till Årets komet av Sveriges Radio Kalmar och var med på Innebandmagazinets lista över de tio hetaste talangerna. Slog rekord både i FIBK och i division 1 i antal mål på en säsong (54 stycken) och hans 90 poäng var poängbäst genom alla tider i division 1. Vann naturligtvis Kvarnligan och blev även Årets ÖB-lirare tillsammans med Anders Bemervik. Sköt upp Färjestaden i högsta ligan med sitt 4-4 mot Gävle sex sekunder från full tid. Var skadad och missade sedan Färjestadens superligapremiär, men nu är han igång igen och leder lagets interna poängliga inför omstarten. Blev vald till Årets manlige innebandyspelare på Ölands Idrottsgala.

3. Daniel Mobaeck, IF Elfsborg, fotboll

Blev Ölands hetaste idrottare 2006 och stack direkt därefter ner till Sydamerika på sin första landslagsturné. Landslagsdebuten kom som högerback mot Venezuela och när Sverige lämnade Sydamerika var ”Mobba” (eller ”Fjutt” som han kallades som ung) den spelare som fått näst mest speltid (205 minuter) under den tre matcher långa turnén. I juli debuterade Mörbylångaprodukten i Champions League, där han fick möta storlag som Valencia. Elfsborg åkte ur och fick sedan spela UEFA-cupen där Mobaeck hittade målet och därmed av SPORT-Expressen nämndes som tänkt nyförvärv till Everton...

4. Jonas Andersson, Högby IF, friidrott

Högbypågen har haft lite Sven Nylander-syndrom och hamnat strax utanför pallen, men med dessa placeringar har han bevisat att han tillhör den absoluta toppen av svenska löpare. Han blev SM-fyra i maj och SM-femma i terräng. I den svenska landslagsdressen slutade han femma på Nordic Challenge, men det blev fler blågula äventyr innan året var över. Han gjorde sin andra raka NM-start och var med och vann lag-guldet där, för att sedan i november springa en landslagsstafett i Tokyo. Till terräng-EM blev han också uttagen i december och där slutade han 43:a bland stenhård Europa-elit. I övrigt vann han flera lopp, sprang i juni under 30 minuter på milen och var reserv på 10 000 meter i Finnkampen. Under Victorialoppet slog han vad med ÖB-sporten om att springa under 27 minuter, men misslyckades dock med det. Men trots allt blev han bäste ölänning med sin sjätteplacering.

5. Olle Thorssell, SV Wiler-Ersigen, innebandy

Var i schweizisk cupfinal för andra gången på tre år, men föll i finalen. Vann dock ligan och blev schweizisk mästare för andra gången. Trodde sig vara bortglömd från landslaget, men fick åter komma med i blågult under Euro Floorball Tour i Tjeckien i november. Var sedan även ÖB-sportens utsände under U19-VM-finalen i hans hemmahall nere i alplandet.

6. Nicklas Wiberg, FI Kalmarsund, friidrott

Blev dubbel SM-segrare i både M22- och seniorklassen vid SM inomhus i februari. Slog sjukamps-pers med sina 5 685 poäng, det bästa inomhusresultatet på sju år. I maj, under tävlingen i Götzis, fixade han en biljett till VM i Japan, men då han var i toppform strax innan mästerskapet skadade han sig (som så många gånger förr...) och missade därmed Osaka-VM. Han satte flertalet personliga rekord under året och när han inte är ute på de stora arenorna och tävlar är han dominant i Mörbylånga GoIF:s innebandylag i division 5. Blev utsedd till Årets manlige friidrottare på Ölands Idrottsgala.

7. Katarina Torstensson, Ölands Ryttarförening, ridsport

Annons

Vann Thoreb Cup och var verkligen meetets drottning där nere i Mörbylånga. Blev sedan framröstad till Årets Idrottsprestation vid Ölands Idrottsgala.

8. Simon Nilsson, Färjestadens IBK, innebandy

Listades tidigt på året av Innebandymagazinet som en av de tio hetaste talangerna i Sverige och det har han bevisat under året. Efter succén i söderettan jagades han av

Warberg och Jönköping, men stannade i FIBK och har imponerat så här långt i superligan från sin nya forwardsposition. I U19-landslaget spelade han dock kvar som back och vann där VM-guld i höstas. I Finnkampen krossade han enkelt finnarna och satte ett drömmål i sin sista match med gänget.

9. Johan Svensson, FI Kalmarsund, friidrott

Redan i januari sprang han för första gången 400 meter inomhus på under 50 sekunder och då fick man ett tips om att det här skulle bli ett fint år för Björnhovdaexpressen. Han tog dubbla pallplatser på Öresundsspelen och kom åtta i sin debut på 800 meter i senior-SM. Han vann JSM-guld för 19-åringar på 800 meter och knep ett SM-silver på 400 meter för 19-åringar inomhus. 19 års-NM vann han guldet på 800 meter, men säsongens höjdpunkt var ändå hans andra landslagsuppdrag i karriären, junior-EM för 19-åringar i holländska Hengelo. Trots att han hade den tredje sämsta tiden på förhand tog han för sig och tog sig till semifinal efter att ha tagit ett gäng fina skalper.

10. Marcus Johansson, Färjestadens IBK, innebandy

Vann poängligan i Juniorallsvenskan södra Götaland på (15+9) 24 poäng. Ledde som lagkapten sedan JAS-laget till SM-guld. Har under hösten på allvar slagit sig in i FIBK:ens A-lag, där han nu tillhör en av de främsta. Vann under året också VM-guld med det svenska U19-landslaget. Med samma lag vann han också enkelt mot finnarna i Finnkampen. Besvärades dock av ryggont i november och december.

11. Fredrik Lovén, Kalmar TK/Heming TK, tennis

Fick Sveriges hetaste tennisjobb då han tränade landets bästa tennisdam Sofia Arvidsson i USA under fyra veckor. Efter att ha haft en svacka en längre tid fick ”Fredde” henne att vinna både singel- och dubbelklassen i deras första tävling tillsammans. Efter månaden i USA återgick han till sitt tränarjobb för norska elitungdomar i Osloklubben Heming TK. Var nere på Öland i somras och invigningsspelade mot Jan Gunnarsson under Victoriatennisen. Senare på hösten höll han kvar Kalmar TK i division 1 genom att bland annat vinna den helt

Annons

avgörande förstadubbeln i den sista matchen. I slutet av året blev han och forne världsstjärnan Magnus Larsson coach-ansvariga för Estlands stora tennishopp Kaia Kanepi,

vilket blir Färjestadenssonens tredje uppdrag på WTA-touren.

12. Elin Olofsson, IFK Kalmar, fotboll

Har varit med i F17-landslaget, men blev i januari även uttagen till ett läger för det två år äldre F19-landslaget. Bröt foten i maj, strax innan hon skulle till Finland på landslagsuppdrag, missade därmed Nordisk Flickturnering och fick hoppa på kryckor hela sommaren. Dock tillbaka tidigare än planerat nu redan i höst och har då hunnit med att provträna med Östers IF i söderettan. Blir dock kvar i IFK även nästa säsong.

13. Magnus Gustafsson, Färjestadens IBK, innebandy

Mr. FIBK har som vanligt många järn i elden. Både tidigt och sent på året tog han väntat hem två säsongers ÖM-titlar som coach för Färjestadens A-lag, men det var på våren det stora jublet kom. Då vann FIBK division 1 södra överlägset och tog steget upp i Sveriges högsta liga. Han blev årets ÖB-coach och jagades av klubbar nere i Schweiz innan han bestämde sig för ännu en säsong med FIBK:en, där han utöver sitt coachuppdrag för herrarna även har hand om ungdomsverksamheten. Dessutom undervisar han innebandy på innebandygymnasiet i Kalmar.

14. Ida Nilsson, Högby IF, friidrott

Började året bra och vann Vintercupen. Siktet var inställt på VM, men ett krånglande knä satte stopp för de planerna. I oktober vann hon Billingehusloppet i sin comeback och fick därmed en biljett till terräng-NM. Väl där sprang hon hem ett brons individuellt och ett guld i lag och hon såg därmed ut att vara i bra form för terräng-EM i början av december, men då krånglade knäet igen, varpå hon missade även det mästerskapet. Nu har hon äntligen fått reda på vad det var för fel på knäet och det är opererat. Därmed blickar hon framåt och hoppas på ett betydligt skadefriare 2008.

15. Tobias Johansson, Motala AIF, fotboll

Gick i januari från Färjestadens GoIF till dåvarande division 2-klubben Motala AIF där han gjorde succé då laget gick upp i division 1. Var på Island och provspelade för Keflavik i ö-rikets högsta liga, men på sedvanligt ”Tobbe Johan”-manér strulade det till sig i övergången ända in i december.

Annons

16. Anders Bemervik, Färjestadens IBK, innebandy

”Beme” blev vald till årets ÖB-lirare i våras tack vare sin fina säsong i division 1. I superligan har han öppnat mycket starkt och har redan gjort flera bragdmatcher då han knappt kunnat gå på grund av en knäskada. Har räddat FIBK i många matcher och har till

och med imponerat på förbundskapten Kent Göransson. Blir han blågul 2008?

17. Madelene Wikskär, Ölands Ryttarförening, ridsport

Den tidigare juniorlandslagsryttarinnan gick till ÖRF i början av året. Hon lyckades som en av få Ölandsryttare att kvala in till Göteborg Horse Show. Tävlade internationellt under året och kom femma och sexa vid internationella tävlingar i Helsingfors. Lyckades också bra nere i Belgien i april.

18. Johny Erlandsson, IFK Borgholm, fotboll

Årets ÖB-coach säkrade avancemanget till elitfyran redan tidigt på höstsäsongen och det var först när laget var klart för elitfyran och Johny var frånvarande som IFK förlorade poäng. ”Kostaexpressen” har nu tagit Borgholm från division 5 till elitfyran på två säsonger, vilket är mycket imponerande. Dessutom vann hans B-lag också sin serie, vilket kryddades av sommarens ÖM-grand slam då IFK vann ÖM-guld både för herrar och juniorer.

19. Zlatan Azinovic, Kalmar FF, fotboll

Det svenska P19-landslagets förstekeeper växte under året fram till andremålvakt bakom Petter Wastå i Kalmar FF. Det gick inte så bra för hans blågula landslag i EM-kvalet i Grekland, men desto bättre gick det på fotbollsgalan då han och Zlatan Ibrahimovic snackade lite balkanspråk och sedan smilade upp sig för ett mycket uppskattat foto.

20. David Nilsson, Högby IF, friidrott

Annons

I 22-årsklassen sprang han hem ett silver vid terräng-SM och ett SM-brons på 1 500 meter inomhus. Vann guldet för seniorer på terräng-DM och sprang enkelt hem segern i

Hornsjön Runt, trots att han bara gick på halvfart. I juni slog han också personligt rekord på 5 000 meter med hela 20 sekunder.

21. Emma Johansson, Ölands Windsurfing Club, vindsurfing

Skrev resebrev från sina träningsläger i Egypten och Brasilien. Surfade bra under grand slam-tävlingar på Kanarieöarna och blev därmed i juli uttagen till det svenska landslaget. Slutade totalt tia i freestyle-världscupen, hennes bästa resultat någonsin. Även en tredjeplats i svenska cupen och flera internationella sponsoravtal under året.

22. Sofie Svensson, Ölands Ryttarförening, ridsport

Ledde ÖRF till tredje plats i allsvenskan division 1-finalen i dressyr. Kvalade till nationell dressyrnivå under en imponerande tävlingssäsong.

23. Anna Jönsson, Ölands Windsurfing Club, vindsurfing

På grund av brädstöld var hon inte iväg under året som parhästen Emma Johansson. Under en kort säsong levererade hon dock ändå. I världscupstävlingar på Fuerteventura blev hon nia, vilket är hennes bästa placering hittills. Men då hon bara var med i den deltävlingen räckte resultatet bara till plats 13 totalt i freestylevärldscupen. Kom trea i våg-SM och vann för andra gången i karriären totala svenska cupen i freestyle. Lyckades också få till ett bra sponsoravtal under året.

24. Rasmus Sjöstedt, Kalmar FF, fotboll

Färjestadens GoIF-produkten kom till elitpojklägret och fick sedan åka och provträna med IFK Göteborgs ungdomslag på deras Norgeläger. Var sedan på läger med P15-landslaget och valde slutligen att lämna FGoIF och gå in till Kalmar FF.

Annons

25. Jonas Nilsson, Böda/Högby, fotboll

Var skadad under försäsongen, men kom sedan igång och avgjorde sin vana trogen flera matcher för sina nordöländska kamrater. Efter säsongen åkte han upp till nyblivna division 1-laget Motala AIF, där han dominerade under en testmatch och gjorde två mål. Osäkert om han blir kvar i B/H och då kanske som huvudtränare, eller om han går över till Motala.

26. Erik Romberg, Högby IF, friidrott

Raderade ut diskusstjärnan Kristian Petterssons 20 år gamla Ölandsrekord för 17-åringar. I juni förbättrade han sitt personbästa med hela 10 meter på en vecka. Vann diskusguld både vid JSM och JDM och fick även vara med i ungdomsfinnkampen.

27. David Larsson, IFK Borgholm, fotboll

En helt makalös säsong för burväktaren i division 4-nykomlingens mål. Hela elva gånger av seriens 22 matcher höll han nollan, vilket tog IFK rakt igenom fyran och upp i elitfyran. Blev Årets ÖB-lirare och vald till Årets manlige fotbollsspelare på Ölands Idrottsgala.

28. Christoffer Holmström, FI Kalmarsund, friidrott

Denne ”Ölands Donald Thomas” höjdhoppade hem SM-guldet för 19-åringar och kom sedan femma på NM.

29. Christer Persson, Jönköpings Södra IF, fotboll

Var skadad i starten med sin nya klubb i Jönköping. Behandlades av den spanske landslagsbacken Carlos Puyols läkare och kom tillbaka. Var nära att bli en ny Lasse

Annons

Johansson och åka ur en serie än en gång, men slapp det då J-Södra hängde kvar i superettan.

30. Mårten Palmefors, Färjestadens IBK, innebandy

Lagkapten drar ett stort lass i FIBK:ens superligagäng och spelar även poker så fort han får en ledig stund. Var med i poker-VM i Las Vegas, men bluffade bort sig och åkte

ut relativt tidigt.

31. Kinka Barvestad, Kalmar Fäktklubb, fäktning och modern femkamp

Försvarade sitt SM-guld i lag och vann även damvärja-klassen Baltic Sea Challenge. Dessutom kom hon trea vid en internationell fäktningstävling i Ystad. Men Kinka är även het i modern femkamp, där ju fäktning som bekant är en av grenarna. I modern femkamp blev hon nämligen silvermedaljör i JSM och bronsmedaljör i senior-SM. Fina placeringar även vid stora tävlingar i Stockholm och Uppsala.

32. Carl-Gustaf Nilsson, Högby IF, friidrott

Alltid het och i ropet då han och klubben Högby IF anordnar ett flertal friidrottstävlingar på ön och även inne i Kalmar för den delen. Men på tävlingsbanan har han också krafter kvar att ge då han under året vann inte mindre än tio DM-guld i sin M55-klass. I ett hinderlopp satte han nytt Smålandsrekord, men höjdpunkten måste nog ändå varit guldmedaljen vid terräng-SM. Fick pris som Årets Idrottspersonlighet på Ölands Idrottsgala.

33. Jonas Elofsson, Färjestadens IBK, innebandy

Poängkungen fick stå i skuggan av Kim Nilsson under succéåret i division 1, men väl i superligan var det ”Elof” som öppnade upp bäst. Blev klubbens historiska första målskytt i superligan.

Annons

34. Per Rosell, Ullevi, friidrott

Bredingesonen debuterade i Finnkampen i år, men kom sist.

35. Arne Svensson, FIK Färjestaden, friidrott

Hade ett nytt bra år som tränare i FIK Färjestaden och FI Kalmarsund. Har även blivit involverad i innebandyn då han hjälper Färjestaden med fysträning och sina så kallade helvetespass. Var Ölands enda bidrag i veteran-VM i friidrott i Italien, men kom ”bara” på

sextonde plats i M60-klassens stavhopp.

36. Sara Nyström, Färjestadens IBK, innebandy

Det elitseriemeriterade Schweizproffset flyttade hem till Sverige och valde FIBK, där hon gjort succé så här långt och ligger bland de allra bästa i söderettans poängliga.

37. Jens Nilsson, Mörbylångadalens Ridsällskap, ridsport

Var bland annat med i Falsterbo Horse Show och var mycket flitigt tävlande med unghästar under året.

38. Josefine Bengtsson, Färjestadens IBK, innebandy

Annons

Den unga lagkaptenen är en av de allra bästa i Färjestadens division 1-lag. Gick till semifinal vid distriktslags-SM och blev sedan kallad till läger för U19-landslaget. Het också på mittfältet i RM IF:s fotbollslag i division 3.

39. Jessica Gylfe, Högby IF, friidrott

Blev fyra i terräng-SM och SM-femma i maj, men vann guldet på terräng-DM och blev även Ölandsmästarinna. Hon blev tvåa i Vintercupen och vann flera lopp under året. Blev utsedd till Årets kvinnliga friidrottare på Ölands Idrottsgala.

40. Tove Johansson, Färjestadens IBK, innebandy

Gick till semifinal vid distriktslags-SM och blev sedan kallad till landslagsläger för U19-damerna. En av de allra bästa i Färjestadens division 1-lag. Är även stabil mittback i Mörbylånga GoIF:s fotbollslag i division 4.

41. Mattias Olander, Högby IF, friidrott

Över ett dussin DM-guld i helt olika typer av grenar. I tresteg slog han bland annat ett 34 år gammalt Smålandsrekord i P15. Ett SM-guld och ett SM-silver i P15-mångkamp, samt ett SM-brons i P15 på 60 meter, hann han också med under året. Dessutom mängder av

grensegrar i tävlingar runt om i landet, där han nu även börjat vinna seniorklasser.

42. Tom Karlsson, Nybro IF, fotboll

Mittbacken och lagkaptenen lämnade efter säsongen Färjestadens GoIF för att göra en satsning i division 2 med Nybro IF.

Annons

43. Mats Torstensson, Ölands Ryttarförening, ridsport

Tävlade flitigt och på många olika hästar, speciellt i början av året. En del fina placeringar.

44. Marcus Nilsson, Högby IF, friidrott

En handfull DM-guld, men framförallt ett SM-silver och ett SM-brons i P16-mångkamp. Dessutom SM-brons i P16 i grenarna 400 och 1 500 meter.

45. Anna Boström, IFK Borgholm, fotboll

Var assisterande tränare för IFK Kalmars damlag i söderettan, men fick ta över huvudansvaret när Hasse Sjögren lämnade skutan. Ett par matcher blev det som

storbas innan Kalmar hittade en ersättare till Sjögren. Efter säsongen hörde herrklubbar av sig och ville ha Anna som tränare, men hon valde istället att gå tillbaka till Borgholm och göra comeback som spelare.

46. Anders Nihlstedt, FI Kalmarsund, friidrott

I P19-klassen tog han SM-brons i längdhopp och DM-guld i både höjd- och längdhopp.

47. Jimmy Gullquist, Färjestadens GoIF, fotboll

Annons

”Gulla” är en pratglad striker som gör mål för sitt FGoIF och sänker öländska division 5-lag med sitt Kalmar IBK på innebandyplanen. Fick i början av året ta emot utmärkelsen Årets manlige fotbollsspelare på Öland 2006.

48. Elna Hägglund, Färjestadens IBK, innebandy

Spelade i elitserien med IBF Falun, men fick begränsat med speltid. Under sommaren vände hon hem för att förstärka FIBK:en.

49. Jacob Petersson, IFK Borgholm, fotboll

Hade problem att ta en plats i början av året, men slängdes sedan in och började spotta in mål på hösten. Öster kollade in honom och efter säsongen har han provtränat med Lindsdals IF.

50. Jimmie Nilsson, Borgholms IBK, innebandy

Var tillsammans med Marcus Andersson de två första som någonsin gått från Färjestadens IBK till Borgholms IBK. Jimmie har varit outstanding i höst och ligger i den

absoluta toppen av poängligan i division 3.

51. Andreas Thomsson, Åtvidabergs FF, fotboll

Ett tag var ”Åtvid” på väg upp i allsvenskan, men östgötarna räckte inte hela vägen fram. Laget slutade sexa, vilket var bra och man får behålla sin öländske assisterande tränare även nästa säsong.

Annons

52. Angelica Älmqvist, Ölands Ryttarförening, ridsport

Deltog i unghästklasserna i Falsterbo Horse Show och Breeders Trophy. Tränar hos landslagsryttaren Jens Fredricson i Skåne.

53. Kim Lindbladh, Glömminge IF, fotboll

Turerna var många inför säsongen då han skulle gå från Smedby till Spårvägen i division 2, men sedan var på väg till Värtan i en annan division 2-serie, men tillslut hamnade han på mammas gata i Glömminge IF. Kim var femmans bäste innermittfältare och tog GIF till

final i ÖM innan han ledde laget till ett historiskt avancemang till division 4. Nu är han uppe i Stockholm och spelar ingen fotboll.

54. Anders Dahlström, Högby IF, friidrott

”Dala” vann bland annat Vintercupen och blev Ölandsmästare under 2007. Och DM-guld i terräng i alla ära, men hans två SM-guld i M45-klassen slår väl ändå högst.

55. Susanne Gustafsson, Färjestadens IBK, innebandy

Blev vald till Årets kvinnliga innebandyspelare på Ölands Idrottsgala. Fröken FIBK är enormt viktig för laget i både offensiven och defensiven. Dessutom visade hon under året framfötterna på fotbollsplanen då hon gick från RM IF till Färjestadens GoIF.

56. Charlie Nilsson, Kalmar FF, fotboll

Annons

Tävelsrumssonen debuterade i februari i Kalmar FF:s B-lag där han spelade på innermittfältet tillsammans med Henrik Rydström och hade skyttekungen Ari som

passningsalternativ i anfallet.

57. Frida Nordholm, Färjestadens IBK, innebandy

Målvakten höll nollan 203 minuter och 45 sekunder i sträck då hon hjälpte FIBK:en vinna division 2 och ta steget tillbaka till ettan. Vann sedan Kvarnligan.

58. Viktor Sjögren, IFK Borgholm, fotboll

Slog igenom på allvar inne på IFK:s innermittfält, men på den stora dagen, då han vann ÖM-guld både med herr- och juniorlaget, skadade han sig och missade resten av säsongen.

59. Johan Gustafsson/Mårten Andreasson, Färjestadens IBK, innebandy

Damlagets tränarduo tog FIBK:en tillbaka till division 1 och avslutade den framgångsrika division 2-säsongen med att vinna femton raka segrar, nytt klubbrekord. Avslutade sedan året med ett väntat ÖM-guld.

60. Ida Olsson, IFK Borgholm, fotboll

Mamma som tog upp IFK i division 3 efter ett par säsongers fall på mållinjen. Blev utsedd till Årets kvinnliga fotbollsspelare på Ölands Idrottsgala.

Annons

61. Jimmy Hultenius/Åke Petersson, Borgholms IBK, innebandy

I våras vann de division 4 som nykomlingar, då de endast förlorade en av seriens 16 matcher. Därmed har BIBK gått från femman till trean på två säsonger, vilket är imponerande.

62. Martin Magnusson, Färjestadens IBK, innebandy

”Sotarn” hade lite övergångsproblem, men kom sedan tillslut till FIBK, där han för övrigt vann lagets fyrkamp i friidrott. Schweizproffset har annars mest varit skadad, men är nu tillbaka på benen.

63. Andreas Persson, Kalmar FF, fotboll

”Snurre” hade ett bra år i Borgholmströjan, men valde efter säsongen att lämna IFK och gå tillbaka till Kalmar FF för en ny satsning.

64. Jenny Ingvarsson, Kalmar Boxningsklubb, boxning

I mars blev hon sydsvensk mästarinna i 63 kilosklassen och senare gick hon över till Kalmar Boxningsklubb.

65. Linda Karlsson, RM IF, fotboll

En het comeback blev det under året då hon avgjorde flera matcher helt på egen hand med sina mål.

Annons

66. Niklas Johannesson, Ölands Ryttarförening, ridsport

Juniorbidraget i ÖRF:s lag som gick upp i allsvenskan elit. Har tävlat mycket nationellt under året.

67. Christian Gunnarsson, Färjestadens IBK, innebandy

”Gunte” var i sitt livs backform under kvalserien och såg till att Färjestaden kunde ta steget upp i superligan. Numera leder han hela superligans utvisningsliga i överlägsen stil.

68. Carl Sahlén, Karlskrona AIF, fotboll

Mörbylångasonen gjorde comeback efter en lång skadeperiod då hans Kalmar FF lånade ut honom till Lindsdals IF. Han spelade kvar LIF i tvåan, men gick efter säsongen till Karlskrona AIF.

69. Katarina Nilsson, Högby IF, friidrott

Försvarade sitt K50-guld på terräng-SM och vann även två SM-guld till under året. Dessutom tog hon en handfull DM-guld och krossade ett Smålandsrekord i K50 på milen med så mycket som två och en halv minut!

70. Johan Steglander, Glömminge IF, fotboll

”Stegen” gick tillbaka till GIF i våras efter en comebacksäsong i Kalmar AIK. Spelade upp Glömminge i division 4, för att sedan efter säsongen tacka ja till att bli assisterande tränare säsongen 2008.

Annons

71. Stefan Hedlund, Västerås IBF, innebandy

Bredsättrasonen tog sitt Västerås till elitseriekval där Färjestadens IBK väntade. Ett kärt återseende för ”Heda”, som för övrigt har en flitigt läst blogg.

72. Camilla Petersson, Högby IF, friidrott

Kom från IFK Borgholm till Högby och har levererat under debutåret. Hon försvarade sin titel i Hornsjön Runt och blev bästa öländska i Victorialoppet. Dessutom har hon tagit tre SM-guld och lika många DM-guld i klassen K35. Blev även fyra i K35 vid terräng-SM.

73. Jonas Nilsson, Färjestadens IBK, innebandy

Är väldigt viktig i superligan med sin stora rutin och mogna spel. Har också kört igång en uppskattad blogg på olandsbladet.se där han ger läsaren mycket smaskig inside-information.

74. Malin Wiberg, FI Kalmarsund, friidrott

Uttagen till att representera Sverige i nordiska juniormästerskapen i mångkamp, men stoppades av en skada. Tog dock trippla DM-guld i F19-klassen.

75. Jonas Klippvik, Karlskrona AIF, fotboll

Lämnade Lindsdals IF efter att ha tagit upp dem i division 2 2006. Under 2007 var ”Klippan” klubblös trots intresse från en allsvensk Stockholmsklubb och superettanlaget

Annons

Bunkeflo. Istället blev han i höst klar som tränare för division 2-gänget Karlskrona AIF 2008.

76. Matheus Tholin, Färjestadens IBK, innebandy

Har figurerat mycket i tidningarna med den eviga hallfrågan i Färjestaden, TV-avtal med mera. FIBK-ordföranden ledde klubben till bästa säsongen någonsin med serieavancemang för både herrar och damer, samt SM-guld för det juniorallsvenska laget. Sa för övrigt följande om Jönköpings bud på 25 000 för Kim Nilsson: ”Det är hans lilltå värd...”

77. Andreas Prins, Böda/Högby, fotboll

Kontroversiell övergång innan säsongen då han lämnade Glömminge IF för Böda/Högby endast en vecka innan seriestart. Efter säsongen blev han boxare under Alex Da Silva i Borgholms Boxningsklubb. Och innan året var slut hade han faktiskt blivit knockad...

78. Åsa Gustafsson, Felix DF, undervattensrugby

Långlötsdottern var målvakt i det svenska undervattensrugbylandslag som spelade VM i Italien i augusti. Man hoppades på guld, men det blev ”bara” silver.

79. Anders Wahlström, Södra Ölands Gång och Motionsklubb, friidrott

Veteranen vann EM-guld i slutet av mars, men tog under året även silver vid terräng-SM för Män 45, samt ett brons vid inomhus-SM.

80. Lena Nilsson, Ostkustens Dressyrryttare, ridsport

Annons

Inledde säsongen starkt, men skadade hästar satte stopp för tävlandet.

81. Nicklas Jämtin, Böda/Högby och Högby IF, fotboll och innebandy

Nord-Ölands store trollkonstnär, förlåt bollkonstnär. Både när det gäller innebandy i

Högby IF och fotboll i Böda/Högby är Jämtin ett namn att räkna med.

82. Elisabeth Schröder, Ölands Ryttarförening, ridsport

Något ojämn säsong, men en hel del segrar på regional nivå.

83. Alex Da Silva, Borgholms Boxningsklubb, boxning

Vaskar fram boxningsprodukter på ön och drog bland annat igång ett boxningsläger i Borgholm i somras.

84. Daniel Ingesson, Hulterstads AIK, fotboll

Har lett laget under ett hundår i reservlagsserien och gör nästa år comeback i division 6. Han är coach även nästa säsong och har fått in ett gäng rejäla förstärkningar till sitt återtåg.

Annons

85. Arvid Håkansson, Kalmar AIK RK, rugby

Vicklebys stolthet blev uttagen till det svenska U18-landslagets träningsläger i England.

86. Sebastian Sten, RM IF, fotboll

Gjorde föreningens första historiska mål i elitfyran.

87. Peter Barvestad, Kalmar Fäktklubb, fäktning

Med sin värja tog han guld vid veteran-EM 50-59 år.

88. Rickard Persson, Glömminge IF, fotboll

Het fyramålsskytt i matchen då Glömminge tod det historiska steget upp i division 4. Öste som vanligt in en massa mål under säsongen och vann Giffarnas skytteligan för miljonte gången i ordningen.

89. Christian Petersson, golf

Talangcoach för svenska golflandslaget och coach för en svensk duo som åkte och spelade klassikern The Duke of York Young Champions Trophy i september.

Annons

90. Johan Pettersson, IFK Borgholm, fotboll

Kapten ”TT” ledde sitt IFK till ÖM-guld, tio år efter förra guldet, och fixade senare avancemanget till elitfyran. Hans Borgholm-tatuering på bröstet stiger alltså i värde för varje säsong...

91. Robert Stavnås, Ölands Windsurfing Club, vindsurfing

ÖWC-ordföranden blev den 29 maj snabbast någonsin i Sverige då han susade fram över vågorna i Haga Park i 39,1 knop, alltså 72,45 km/h.

92. Maria Boström, IFK Borgholm, fotboll

Blev första kvinnliga fotbollsspelaren att bli Årets ÖB-lirare.

93. Bengt Bergkvist, Färjestadens HC, ishockey

”Basse” är den unga hockeyklubbens starke man, som rört om rejält och fått Öland att hoppas på ishockey.

94. Mathias Lindberg, IFK Berga, fotboll

Färjestadens GoIF-produkten var vänsterback under hela sin debutsäsong med IFK Berga i elitfyran. Vänsterbacken var endast tre minuter ifrån att ta steget upp i division 3, men oturen grinade Berga i ansiktet.

Annons

95. Åsa Torstensson, Ölands Ryttarförening, ridsport

Tävlade nationellt under året och var med i laget som gick upp i allsvenskan elit.

96. Mikael Tornemo, BK Fåken, badminton

Vann flera dubbeltitlar under hösten och är som vanligt ett ankare i klubbens A-lag.

97. Elin Götesson, Ölands Ryttarförening, ridsport

Fälttävlansryttarinnan klarade kvalet till unghäst-VM i Frankrike och tävlade också nere i Polen.

98. Daniel Petersson, Glömminge IF, fotboll

Årets ÖB-lirare efter stabil säsong som mittback.

99. Georg Johansson, Högby IF, friidrott

Guld och brons i vikt och kula blev det under veteran-SM. Dessutom ett SM-guld i kastmångkamp i klassen M65. I den klassen blev det också en handfull DM-guld under året.

Annons

100. Peter Boström, Kalmar FF, fotboll

Har hand om öländsk talangutveckling för Kalmar FF:s räkning och är dessutom förbundskapten för Smålandslagets P93:or. Dessutom en av de mest drivande i frågan om en bollhall på Öland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons