Annons
Nyheter

Hamnutbyggnad får vänta

Nyheter • Publicerad 11 oktober 2012

BYXELKROK

Den planerade utbyggnaden av Byxelkroks gästhamn läggs i malpåse tillsvidare.

Annons

– På grund av det ekonomiska läget har vi investeringsstopp så i dagsläget finns det inga pengar till projektet, säger Benny Wennberg, vd på Borgholm Energi som fått uppdraget att genomföra projekteringen.

Idag är gästhamnen i Kroken på tok för trång, bland annat beroende på att båtarna blivit allt större. Men många väljer också bort den, väl medvetna om att det kan vara svårt att få plats under högsäsongen.

En utbyggnad skulle också innebära ett lyft för handel och andra näringar och även ge arbetstillfällen.

Men nu får alltså hamnprojektet ligga i vänteläge, hur länge kan ingen svara på.

– Däremot ska vi titta på fiskekajen och färjeläget. Vi har erhållit 1,8 miljoner i EU–medel till reparationen, men den är kostnadsberäknad till drygt fem miljoner. Så det blir en balansgång, säger Benny Wennberg.Byxelkroks hamn har nyligen uppmärksammats i Club Magazine, en tidning som ges ut av Princess Yacht Club of Sweden för ägare av Princess motoryachter. Här berättar man bland annat att gästhamnen tar omkring 70 båtar, men att rekordet är 140 båtar en stormig natt. Och att efterfrågan har lett till ett projekt att bygga ut hamnen till 220 båtplatser.

– Mycket ska klaffa, inte minst finansieringen, och utbyggnaden får inte heller störa för mycket av utsikten.

– Däremot finns en hel rad positiva effekter som nya arbetstillfällen, under såväl byggnation som drift, och sannolikt förbättrad infrastruktur. Ritningar, djupkurvor och tjusiga skisser för den nya hamnen finns klara som underlag för anbudsförfrågan, skriver tidningen.

Även Krokens hamnkapten Kenneth Niklasson får utrymme i reportaget.

– Som vanligt träffade vi Kenneth, det gör nämligen alla som kommer dit med båt. Tydligare hamnkapten får man leta efter.

– Han sitter sällan på hamnkontoret utan jagar på cykeln genom hamnen som en skitnödig gasell och ser med visselpipa, gester på alla språk och bra tryck i luftrören till att man landar på anbefalld plats.

Annons

– Kenneth, vi uppskattar ditt sätt att ta emot oss när vi kommer till Byxelkrok och att du håller koll på allt som rör sig i hamnen. Delas det ut Svart bälte i hamnkapteneri så är det ditt! Vi ser fram mot nästa år och vill verkligen önska lycka till med hamnprojektet, berömmer Club Magazine.

Planerna på en utbyggnad av hamnen är av gammalt datum. Redan 1980 sökte och fick kommunen vattendom för att inom tio år bygga ut den. Så skedde inte och vattendomen förlängdes med ytterligare tio år. Men något bygge blev alltså inte den gången heller.

– Nu är situationen en annan. Vi måste utveckla näringslivet så att landsbygden kan leva. Och idag är det politiskt realistiskt att genomföra byggnationen om två år, förklarade kommunalrådet Lisbeth Lennartsson när miljödomstolen synade planerna i maj 2011.

I juli förra året gav miljödomstolen sitt godkännande och efter kommunstyrelsens arbetsutskotts möte i augusti var hennes besked att projektet skulle tas upp i investeringsbudgeten för 2012 eller 2013 samtidigt som en tjänsteman fick i uppdrag att ta fram ett anbudsunderlag. Då talades det om en kostnad på cirka 13 miljoner och att man givetvis skulle söka EU–medel.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons