Annons
Nyheter

Hamnprojektet lever

Nyheter • Publicerad 26 januari 2009

Det har nu gått minst 15 år sedan de första tankarna på att bygga bostäder i yttre hamnen i Borgholm väcktes.

Under en period har planerna legat nere, men återupptagits på senare år.

Annons

Många har trott att projektet lagts i malpåse för gott. Men det går framåt, om än med sakta fart.

I en lägesrapport som upprättats av planeringschef Christer Petersson kan man läsa att målsättningen är att en detaljplan för området ska ha vunnit laga kraft under innevarande år. Så även för den så kallade Triangeln vid Borgholms norra infart, dit nuvarande handelsverksamheter är tänkta att flyttas.

Kommunen har tillsammans med fastighetsägare inom området gjort miljötekniska markundersökningar för att se vilka saneringsbehov som finns och bedömningen är att de kan ligga till grund för den miljökonskvensbeskrivning som ska följa beslutsprocessen.

Vidare har miljö- och byggnadsförvaltningen upprättat förslag till detaljplaner för de båda områdena och dessa kommer att lämnas till nämnden den 25 februari.

I början av februari inbjuds berörda fastighetsägare till ett möte för att få information om planförslaget och då kommer frågan om erforderliga avtal att diskuteras med respektive intressent.

Hittills har det varit CA Fastigheter som nämnts som exploatör av området. Men på senare tid finns också en hotellkedja med på banan. Exploateringsgraden för bostadsområdet har föreslagits bli ganska hög, man talar om 170-180 bostäder. Och att Lantmännens siltorn föreslås bli ersatta av en byggnad som kommer att bli ett riktigt landmärke.

Wingårdhs Arkitektkontor har gjort en idéskiss över området, vilket säkert borgar för att det blir en arkitektur som sticker ut och låter tala om sig.

Och går alla planer i lås får Borgholm en ny stadsdel värd namnet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons