Annons
Nyheter

Hamnprojekt presenteras snart

Nyheter • Publicerad 20 januari 2008

BORGHOLM

Före jul kunde Ölandsbladet berätta att CA-fastigheter, tilltänkt byggherre för det planerade bostadsprojektet vid yttre hamnen i Borgholm, anlitat Wingårdhs Arkitektkontor för att ta fram ett skissförslag över området. Arbetet pågår för närvarande och i början av februari räknar CA Fastigheter med att kunna presentera förslaget.

Annons

Hur det kommer att gestalta sig återstår alltså att se, men tvivelsutan blir det något som sätter Borgholm på den arkitektoniska kartan. Gert Wingårdh är sedan många år Sveriges mest framgångsrike arkitekt, senast prisad med det prestigefyllda Kasper Salin-priset för Svenska ambassaden i Washington. Just nu är han också aktuell med en utställning på Röhsska Museet i Göteborg, som visar en sammanfattning av hans 30 år som arkitekt med åtta hus, plus en katalog med 350 verk.

AVLÅNGA FYRKANTER

Förra söndagen hade DN en större intervju med Gert Wingårdh inför utställningen och där kunde man läsa att han just nu jobbar mycket med avlånga fyrkanter, både på bredden och höjden. Han förnekade inte sin kärlek till stora glasytor och medgav att ett återkommande material är kalksten.

– Entrén ni kom in i (Winårdhs kontor i Göteborg, reds anm) är gjord i öländsk kalksten. Den är ganska fräsch efter 18 år tycker vi, så vi valde att göra entrén till vårt Stockholmskontor på samma sätt. Jag gillar material som åldras vackert och det är alltid lönsamt att ta den extrakostnaden, säger Gert Wingårdh till DN.

Aktuell är han också i Stockholm, med hotellet Clarion Hotel Sign, huvudstadens största hotell med 558 rum som öppnar den 5 februari. Det är en spektakulär byggnad med mycket glas i fasaderna som lutar sig över Norra Bantorget och som förutspås att bli en framtida arkitekturklassiker.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons