Annons
Nyheter

”Hälsoval” istället för ”vårdval”

Nyheter • Publicerad 13 mars 2008

KALMAR

Nu har det politiska spelet kring nästa års landstingsbudget börjat. På tisdagen presenterade vänstermajoriteten på fem sidor text sina politiska tankar inför det budgetarbete för kommande år som landstingets tjänstemän på två månader skall slutföra.

Annons

– Det är inte en färdig budget vi presenterar, utan en politisk vägledning för våra tjänstemän, förklarade landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson (s), när han tillsammans med sina landstingsrådskollegor Lena Segerberg (s), Johnny Petersson (v) och Ann Hellenborg (mp) presenterade sin politiska modell, som de kallat ”Hälsoval i Kalmar län”.

Det centrala i denna modell säger man vara att man vill hjälpa och informera medborgarna så att dessa genom ett ökat eget engagemang lär sig att ta ett större personligt ansvar för den egna hälsan:

– Hälsoval i Kalmar län bygger på att landstinget ännu tydligare skall stödja den enskildes engagemang och kunskaper så att de omsätts i eget ansvarstagande och därmed kontroll över den egna hälsan, skriver socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i sina ”gemensamma riktlinjer inför budget 2009-2011”.

Valet av beteckningen ”hälsoval” gör man i underförstådd polemik mot allianspartiernas förebild ”Vårdval Halland”, där vårdpengen följer patienten så att denne själv kan välja vårdinrättning, antingen denna drivs av landstinget eller av andra aktörer:

– När andra landsting talat om olika slags ”Vårdvalssystem” talar vi i stället om ”Hälsoval i Kalmar län”. Vårt val består i att fokusera på att tillgodose patientens behov, ett bra bemötande, av förebyggande insatser och förbättrad service/tillgänglighet, inte på ägandefrågor, beställarfunktioner eller olika checksystem, förklarar man.

MAX TRE TIMMAR

Många av målsättningarna känns igen från tidigare landstingsplaner, men i de flesta fall skall det vara mer och bättre av samma vara, någon gång mindre: den ymniga förekomsten av verb som förstärkas, förbättras, intensifieras, vidareutvecklas, ökas, höjas, minskas etc vittnar om att det rör sig om redan pågående processer.

Nytt är dock, förklarar Lena Segerberg, ansvarig för länssjukvården, att ingen skall behöva vänta längre än tre timmar på en akutmottagning innan man blir mottagen. Nytt är också att man överväger att ge ekonomisk kompensation till patienter som drabbas av inställda operationer eller kraftiga förseningar.

I ett större perspektiv lovar landstingets majoritet att man skall fortsätta att ha de kortaste vårdköerna i hela landet, helst vill man erbjuda en vård helt fri från köer. Och vården skall vara i toppklass: genom förbättringsarbete (”Små steg varje dag”) vill man använda kraften hos landstingets medarbetare till att förbättra patientsäkerhet, bemötande och tillgänglighet. Och ekonomin glömmer man inte heller bort. Landstinget skall vara förberett inför en lågkonjunktur, säger man. Inga satsningar skall förslås som inte är fullt finansierade.

Ett färdigt budgetförslag kommer majoriteten att presentera i mitten av maj, varpå den borgerliga oppositionen får två veckor på sig att ta fram sin egen ”motbudget”. Under juni kommer sedan först landstingsstyrelsen och därefter landstingsfullmäktige att fatta beslut.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons