Annons
Nyheter

Guldfågeln: ”Det skulle varit lättare om vi låg i Jönköping”

Nyheter • Publicerad 16 januari 2008

MÖRBYLÅNGA

Centerpartiet, som tagit miljöfrågor på entreprenad inom alliansregeringen, har skickat ut ett flertal representanter och så kallat ’politiskt sakkunniga’ på en slags miljötillsyn runt om till landets företag och organisationer. Partiet kallar det för ”miljödialoger”. På måndagen var det dags för ”dialog” med Guldfågeln AB i Mörbylånga.

Annons

Centerns representant, som landade i Mörbylånga, heter Johanna Åkesson och hör just till kategorin ’politiskt sakkunniga. När hon inte turnerar runt om i landet jobbar hon med att serva centerns riksdagsledamöter i jordbruksutskottet. Formellt sakkunnig är hon dock inte. Det vill säga hon har ingen relevant, formell utbildning i kem, biologi, eller annat lämpligt ämne.

– Nej, jag är samhällsvetare.

Men hon behövde inte tampas ensam med Guldfågelns miljöchef, Magnus Johansson. Partiet stöttade med ombudsmannen Karin Helmersson samt kretsordförande Kjell Helgesson. Den sistnämnde bekläder även posten som Mörbylånga kommuns ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

MILJÖPRIS

Hur är då miljöläget på Ölands i särklass största företag? Jo, det är uppenbarligen mycket gott, trots tidigare problem med reningsverket.

– Guldfågeln siktar bland annat på att bli helt koldioxidneutrala, kunde en nöjd politiskt sakkunnig Johanna Åkesson meddela.

Vad innebär då detta?

– Vi har investerat stora pengar i värmepumpar och dragit ner vår oljekonsumtion från 700 kubikmeter årligen till 100, förklarade Magnus Johansson.

Men hur gör man då med transporterna? Guldfågeln ligger inte precis mitt i konsumentmarknaden.

– Vi anlitar ett transportföretag som är miljöcertifierat.

Annons

Och här kan Johanna Åkesson glatt inflika:

– Och det företaget har fått centerns miljöpris.

JÖNKÖPING?

Men transporterna är ändå ett problem ur många aspekter, inte enbart miljömässiga, utan givetvis även kostnadsmässigt. Och i det sammanhanget säger Magnus Johansson något som skulle få nackhåren på kommunens beslutsfattare att resa sig i ren skräck om de varit med vid pressträffen:

– Vi skulle gärna vilja vara placerade i exempelvis Jönköping.

Va!?? Först Forsheda och så nu Guldfågeln med drygt 200 anställda. Men Magnus Johansson lugnar genast ner den lätt upprörda stämningen som börjar sprida sig runt bordet där den församlade lokalpressen befinner sig.

– Men det finns inga sådana planer. Transporter är dock ett problem, medger Magnus Johansson.

POSITIV BILD

På Guldfågeln har man fattat att miljöarbete lönar sig. Magnus Johansson säger också utan omsvep att ”konsumenterna har makten”. Det vill säga vi röstar med fötterna, och nu när miljö är det mest politiskt korrekta att bry sig om så påverkar det givetvis även livsmedelsindustrin. Johanna Åkesson, som besökt mängder med företag och organisationer, ”allt från förskolor till pappersindustrier”, kan inte heller erinra sig ett enda ”miljösvin”.

– Nej, de allra flesta har tagit allt det här med klimatpåverkan och generellt miljöarbete på stort allvar. Visserligen har en del kommit längre, men det verkar faktiskt som om alla tänker på sådana frågor i det vardagliga arbetet. Jag är positivt överraskad över den allmänna bilden som jag fått på mina resor runt om i länet.

Annons

Det är bara att hoppas att Guldfågeln fortsätter att ånga på i miljöspåret – utan att fundera på allvar över en flytt till mer centralt belägna marknader på fastlandet...

ULF HEDMAN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons