Annons
Nyheter

Grov kvinnofridskränkning – men 31-åring slipper fängelse

Nyheter • Publicerad 18 juli 2008

SÖDRA ÖLAND

En 31-årig man från södra Öland har enligt Kalmar tingsrätt utfört gärningar som inneburit upprepad kränkning mot sambons integritet. Han döms för kvinnofridskränkning, men undviker fängelse genom villkorlig dom och samhällstjänst.

Annons

Åtalet och rättegången behandlade fem brott, där sambon bland annat angett att mannen kastat in henne i ett skåp och sparkat henne ur sängen då hon var gravid med parets gemensamma dotter. Under ett nattligt bråk ska han också ha hotat kvinnan till livet med en kökskniv.

FÖRNEKAR ALLT

Kalmar tingsrätt anser att kvinnan har berättat om händelserna på ett ”detaljerat och återhållsamt sätt” och att hennes uppgifter stöds av bevismaterial och vittnen. Vidare menar tingsrätten att mannens uppgifter ”inte kan tillmätas någon avgörande betydelse”. Bland annat eftersom mannen förnekat gärningarna även om han varit berusad vid flera av tillfällena, vilket enligt tingsrätten bör ha påverkat hans minnesbilder. Därför görs bedömningen att mannen gjort sig skyldig till samtliga brott, med undantag för ofredanden som ska ha inträffat vid två tillfällen.

SAMHÄLLSTJÄNST

Tingsrätten menar att gärningarna ska betecknas som grov kvinnofridskränkning eftersom de utgjort led i upprepad kränkning av kvinnans integritet samt ”varit ämnade att skada hennes självkänsla”. I domen står att fängelse är den vanligaste påföljden vid grov kvinnofridskränkning. Men mannens personliga förhållanden, det faktum att han aldrig tidigare varit dömd samt bedömningen att han inte kommer att återfalla i brott, gör att han istället för fängelse döms till villkorlig dom och 160 timmars samhällstjänst. Om påföljden blivit fängelse skulle mannen ha dömts till sex månader.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons