Annons
Nyheter

Grammisen som försvann

Nyheter • Publicerad 24 juli 2012

VÄSTRA SÖRBY

Kan en Grammis bara försvinna? Och kan innehavaren av förrådet den förvaras i undgå att upptäcka den genom flyttar och förrådsrensningar under drygt 40 år? Ja, tydligen kan båda dessa saker ske. Om man frågar Pugh Rogefeldt och Måns Rossander får man veta hur.

Annons

– Vi är gamla vänner ända sedan Pugh höll på med sin första skiva via Anders Burman på Metronome, säger Måns Rossander.

Måns förklarar hur det här med den försvunna grammisen blev. Pugh Rogefeldt som bodde i Västerås kom ofta att bo hos kompisen Måns vid sina stockholmsbesök. I samband med Grammisgalan 1970 fick Pugh pris för ”Årets debutpopulärproduktion med sångartist” för sin skiva ”Ja, dä ä dä”. Sin dåvarande vana trogen fraktade han det han skulle ha med sig i en plastkasse och så även denna grammis. Den hamnade hemma hos Måns och där blev den stående, i sin kasse.

– Jag har flyttat runt i Stockholm en hel del, sedan flyttade jag till Öland, sedan Kalmar och så Öland igen och aldrig har jag upptäckt den, säger Måns.

OFFICIELL ÖVERLÄMNING

För en tid sedan rensade han förrådet och tittade vad som fanns i kassen. Genast ringde han till Pugh som knappt trodde sina öron.

– Jag har ju saknat den men inte fattat var den tog vägen, säger Pugh Rogefeldt, den blev kvar vid något tillfälle och sedan glömde jag bort den.

Samma år som Pugh fick sin grammis fick även Jojje Wadenius och Barbro Lindgren pris för sin skiva ”Goda’ goda’ ”, även den utgiven av Metronome. Därför tyckte de att det passade särskilt bra att officiellt överlämna den upphittade grammisen till Pugh på lördagskvällen när han och Jojje uppträdde på Kackelstugan.

– Det är ju roligt att det blir här och att Jojje är med eftersom han fick pris samma år, säger Pugh.

Vad han ska göra med sitt pris nu när han äntligen återfår det är inte helt bestämt men troligtvis arkiveras det på en plats på vinden som är särskilt avsatt till sådant. Kanske även fortsättningsvis i sin platskasse.

– Plastkassen kanske är mer kuriosa än grammisen numera, säger Pugh med ett skratt.

Annons

KULTIG KACKELSTUGA

Han och Jojje såg fram emot kvällens spelning och grammisöverräckning. Samtidigt framhöll de hur roligt de tycker det är att uppträda på just den scenen, där i Västra Sörby.

– Det är kult att få spela här på Kackelstugan och i år är det tredje gången jag är här, säger Pugh.

Även Jojje Wadenius, som var där för andra året, gillar platsen.

– Det är en helt annan närhet till publiken, intimt och trevligt och man får direktkontakt, säger han.

CARIN SVENSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons