Annons
Nyheter

Gott om jobb på Öland

Nyheter • Publicerad 28 juni 2007

ÖLAND

– Ingen vill ju vara arbetslös, säger Lennart Åkerman vid Arbetsförmedlingen på Öland. Han tycker att det är positivt att arbetssökande kan hänvisas till orter utanför hemorten, vilket är innebörden i en av de nya lagar som träder i kraft 1 juli.

Annons

Lennart Åkerman säger att de nya förutsättningarna inte handlar om skräckbilden som ofta målas upp, att någon skall tvingas flytta från Öland till Kiruna. Redan tidigare har man hänvisat personer till arbete inom ett rimligt pendelavstånd, exempelvis Växjö och Oskarshamn. Den nya lagen innebär att en sådan hänvisning till arbete utanför hemorten ska ske från dag 1, om det behövs.

LÅG ARBETSLÖSHET

Arbetsgivarkontakter och matchning mellan arbetssökande och aktuella tjänster är arbetsförmedlingens huvuduppgifter, säger Lennart Åkerman. Och han har glada nyheter vad gäller Öland.

– Vi har en öppen arbetslöshet på 1,9 procent, exakt 243 personer nu på onsdageftermiddag. Till det kommer 80 personer, 0,5 procent som finns inom olika åtgärder. Motsvarande totalsiffra för hela landet är 3,8 procent.

– Fram till idag har drygt 1 100 personer fått olika jobb på Öland, allt från tillsvidaretjänster till timanställningar.

Antalet lediga platser på Öland är enligt den dagsfärska statistiken betydligt fler. Det är alltså ont om arbetskraft. Det saknas folk framförallt inom sjukvården, verkstad/industri och IT-branschen.

En annan lagändring som träder i kraft 1 juli är att arbetsgivare inte längre blir skyldiga att anmäla lediga jobb till arbetsförmedlingen.

– Det kommer inte att bli några problem, säger Lennart Åkerman. Företagarna vill gärna tala om att de har lediga tjänster. Jag är övertygad om att de kommer att höra av sig även i fortsättningen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons