Annons
Nyheter

”Gota Media kommer att få ännu mer fördjupande journalistik med hög kvalitet”

Journalisten Helena Bengtsson brinner för att hitta berättelser i fakta.
Hennes framgångsrika arbete som datajournalist har bland annat gett henne Stora Journalistpriset.
– Nu kommer Gota Media att få ännu mer fördjupande journalistik med hög kvalitet, säger koncernens nya stjärnrekrytering.
Blekinge • Publicerad 9 april 2021
Helena Bengtsson var en av de journalister som arbetade med granskningen av Panamadokumenten. Två gånger har hon vunnit Stora Journalistpriset.
Helena Bengtsson var en av de journalister som arbetade med granskningen av Panamadokumenten. Två gånger har hon vunnit Stora Journalistpriset.Foto: Marcus Palmgren

Steget att lämna SVT efter 27 år var inte enkelt att ta. Detta trots att Helena Bengtsson för ett år sedan hade tankar på att göra ”något annat”.

– Jag funderade mycket på att skapa ett annat liv än det jag har på mina 50 kvadratmeter i Stockholm, berättar hon. Jag lekte med tanken att köpa ett hus i Blekinge, flytta hem och bli frilansare. Jag trodde att det skulle passa mig.

Annons

Så kom pandemin. I mars 2020 blev Helena själv sjuk och en tid efter det tvingades hon arbeta mycket från bostaden.

– Jag som trodde att jag tyckte om att jobba ensam insåg då hur mycket jag tycker om att arbeta tillsammans med människor. När man jobbat med tv så länge som jag är det naturligt att kunna analysera tillsammans.

– Jag är också en mycket mer extrovert person än vad jag trodde.

”Mitt jobb har alltid varit otroligt viktigt för mig, säger Helena Bengtsson. Det har varit svårt att söka sig någon annanstans och det här är ett jättestort beslut, men med den här satsningen gick det att slå många flugor i en smäll.”
”Mitt jobb har alltid varit otroligt viktigt för mig, säger Helena Bengtsson. Det har varit svårt att söka sig någon annanstans och det här är ett jättestort beslut, men med den här satsningen gick det att slå många flugor i en smäll.”Foto: Marcus Palmgren

Med den insikten la hon planerna på hyllan. Tills hon hörde talas om Gota Medias storsatsning på journalistik – totalt satsas 40 miljoner kronor och just nu pågår rekrytering av 25 journalister.

– Det såg så intressant ut. Mitt jobb har alltid varit otroligt viktigt för mig, säger hon. Det har varit svårt att söka sig någon annanstans och det här är ett jättestort beslut, men med den här satsningen gick det att slå många flugor i en smäll.

”Jag som trodde att jag tyckte om att jobba ensam insåg då hur mycket jag tycker om att arbeta tillsammans med människor. När man jobbat med tv så länge som jag är det naturligt att kunna analysera tillsammans.”
Helena Bengtsson, datajournalist

Nischen som Helena Bengtsson valt att satsa på har gjort henne nästan lika unik som framgångsrik. Journalister som arbetar med datajournalistik växer inte på träd, de som finns i hela världen är inte fler än att de i princip känner varandra. Och de är guld värda för sina arbetsgivare.

– Vi blir fler men det går långsamt i Sverige. Jag ser en helt annan utveckling vad gäller datajournalistik i Norge, säger Helena Bengtsson.

Varför är det så?

– Jag vet inte, och det är faktiskt en jättebra fråga.

– Har vi inte visat på kraften i det vi har avslöjat, funderar Helena Bengtsson som ändå motsäger sig själv med det svaret. Hon var en av de journalister som under 2015 grävde fram Panamadokumenten i ett större avslöjande.

Annons

Nu ansluter hon till Gota Media med sin spetskompetens. Hon tillträder den 15 augusti och kommer att jobba för alla Gota Medias titlar som har ett upptagningsområde över hela södra Sverige. Huvudfokus – utveckla datajournalistiken.

– Det handlar om att hitta berättelser i data, säger Helena Bengtsson när hon ska förklara enkelt.

Vad får Gota Media när de anställer dig?

– Gota Media kommer att få två saker. De kommer att få en kompetenshöjning hos de reportrar som är intresserade av datajournalistik, säger Helena Bengtsson.

Hon ska utbilda koncernens journalister men framför allt ägna sig åt göra konkreta jobb och att driva projekt.

– Antingen själv eller tillsammans, här går det att göra jobb för enskilda tidningar men också större jobb över flera redaktioner och områden.

– Gota Media kommer också få ännu mer fördjupande journalistik och kvaliteten, som redan är bra, kan höjas lite till.

– Det ska bli kul att jobba med förändringen och det verkar finnas ett stort intresse inom koncernen.

Vad sa chefen på SVT när du sa upp dig?

– De är inte jätteglada. De önskade lycka till men tycker så klart att det är ledsamt.

Annons

Helena Bengtsson har varit arbetsplatsen trogen sedan 1994 då hon inledde karriären som praktikant på Striptease redaktion. De gånger äventyrslusten har tagit över har hon varit tjänstledig och arbetat på redaktioner i såväl USA som i England.

Och nu blir basen Blekinge.

– Jag är uppväxt i Emmeryd, en liten by utanför Fridlevstad i Karlskrona, berättar Helena Bengtsson. Efter nio år där flyttade familjen till Jämjö som också ligger utanför Karlskrona och senare gick flytten till grannkommunen Ronneby.

I just Ronneby bor Helena Bengtssons ena syster medan mamma och pappa bor i närliggande Bräkne-Hoby. Men det är Karlskrona Helena Bengtsson i första hand tittar på när hon nu söker efter ett litet hus.

– Jag tänker mig någonstans mellan andra och tredje trappsteget, där skog och åker möts, beskriver hon.

Och självklart ska det stora fritidsintresset hästen flytta med.

Du söker kanske egentligen efter en liten hästgård?

– Nej, säger Helena som i dag bor i en lägenhet mitt i smeten i Stockholm. Det blir stallplats. Jag kommer att vara en hel del på resande fot och jag tror att ett hus blir ett nog stort åtagande för mig. Jag behöver inte åkrar och stall också.

– Sedan är stallplats ett bra sätt att träffa nya vänner och hitta en gemenskap.

”Jag tänker mig någonstans mellan andra och tredje trappsteget, där skog och åker möts.”
Helena Bengtsson laddar för en flytt till Blekinge.
Fakta

Det här är Helena Bengtsson

Ålder: 54 år.

Yrke: Datajournalist.

Född: Karlskrona, uppvuxen i Emmeryd utanför Fridlevstad.

Bor: På Gärdet i Stockholm men kommer i och med nya jobbet att bosätta sig i östra Blekinge. Alla tips om mindre hus mottages tacksamt.

Familj: Mamma och pappa i Bräkne-Hoby. En syster som bor i Ronneby och en syster som bor i Sockholm.

Intressen: Min häst, den ska flytta med till Blekinge. Sedan reser jag mycket, genom mitt arbete har jag ett stort nätverk. Men jag har inte rest utomlands sedan starten av pandemin.

Utmärkelser: Stora Journalistpriset ”Årets förnyare” 2016 och 2010.

Starka sidor: Jag är bra på att kommunicera. Och jag kan bli intresserad av nästan vad som helst. Jag blir snabbt fascinerad.

Sämre sidor: Jag är tyvärr lite kontrollfreak ”men jag har sjukdomsinsikt”. Jag är lite otålig.

Kuriosa: Samtidigt som jag började gymnasiet på Chapmanskolan (nuvarande af Chapman) i Karlskrona valde min pappa att omskola sig. Han var lantbrukare men hans rygg klarade inte arbetet och han började läsa vid komvux. Jag är så stolt över att han gjorde det. Och vi är med i samma skolkatalog.

Aktuell som: Ska utveckla datajournalistiken inom Gota Media och lämnar SVT efter 27 år.

Delar av karriären: Under åren på SVT har Helena Bengtsson hunnit jobba med produktioner:

• Striptease

• Fittja Paradiso

• Uppdrag Granskning

• Debatt

• Aktuellt och Rapport

• SVT Pejl

• Vid ett par tillfällen har hon varit tjänstledig och arbetat på The Center for Public Integrity i Washington samt på The Guardian I London.

Panamadokumenten: Den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca samlade sina dokument vilka visade hur byrån hjälpt företag att dölja sina tillgångar i ett skatteparadis. Samlingen innehöll 11,5 miljoner dokument och granskades av 376 journalister innan de offentliggjordes 2016. Flera svenska banker utreddes efter misstänkt samröre med byrån.

Här kan du läsa en tidigare intervju med Helena Bengtsson:

Annelie HenryssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons