Annons
Nyheter

Gödselbrunnen upprör bybor

Nyheter • Publicerad 24 juli 2008

RUNSTEN

Boende i norra Runsten menar att det var fel av Borgholms kommun att godkänna nybyggnationen av ett stall samt placeringen av tillhörande gödselbrunn. De klagande överklagar miljö- och byggnadsnämnden beslut till länsstyrelsen.

Annons

Det var i början av 2007 som verksamheten på ett djurstall i Norra Runsten skulle byta ägare. I samband med detta skulle verksamheten ändras från svinproduktion till produktion med mjölkkor. I och med detta ansökte de nya ägarna om att få göra en ny- och tillbyggnad av stallet samt anlägga ny plansilo och gödselbrunn.

I sitt byggnadsförslag menade ägarna att de nya byggnaderna kommer att medföra mindre lukt i och med ny ventilation samt att gödselbrunnen kommer att vara bättre än den tidigare. En byggnadsingenjör gav dock sitt utlåtande om att placeringen av gödselbrunnen måste ändras eftersom den annars skulle påverka grundvattnet i för hög utsträckning. Ägarna valde en ny placering och i maj 2008 beslutade miljö- och byggnadsnämnden i Borgholms kommun att godkänna gödselbrunnen och stallbyggnaden.

YRKAR INHIBITION

Men redan från början har några av byborna varit kritiska. Deras överklagan till länsstyrelsen sträcker sig över sex sidor med sju tillhörande bilagor. De klagande hävdar att placeringen av gödselbrunnen innebär olägenheter i form av dålig lukt och flugor. Vidare uppger de att nybyggnationen av stallet har medfört att ”pågående verksamhet har /.../ flyttats närmare befintliga bostäder, antal djurenheter har utökats, gödsellukt är ännu mer påträngande än förr och mängden flugor har ökat”.

De klagande yrkar på att ägarnas ansökan ska kompletteras, att en miljökonsekvensbedömning tas fram och att sakägare ges tillfälle att lämna sina synpunkter. Dessutom begär de klagande inhibition, vilket innebär att en högre instans (i detta fall länsstyrelsen) kan välja att inte verkställa ett beslut som fattats av lägre instans. En inhibition innebär dock inte att beslutet upphävs.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons