Annons
Nyheter

”Godare grannar” i fullmäktige

Nyheter • Publicerad 24 januari 2008

MÖRBYLÅNGA

I engelska parlamentet gör man det, så även i franska nationalförsamlingen – och nu snart även i Mörbylånga. Det gäller alltså placeringen av politiker efter partifärg.

Annons

Sedan Urakaipas tid har de folkvalda i den mörbylångianska fullmäktigeförsamlingen placerats efter en viss mall som länsstyrelsen tagit fram. Mönstret eller mallen bygger på antal röster tillpartiet och i vilken ordning ledamöterna röstats in – en slags rangordning med andra ord. Detta system medför att exempelvis en moderat kan hamna mellan en sosse och en vänsterpartist. Och just detta fenomen anser Henrik Yngvesson (m), som själv placerats mellan två tunga socialdemokrater – Anna Hedh och Birgitta Rosqvist, kan vara hämmande.

MÅNGA FÖRDELAR

Han och partikollegan Catrin Sörensson har därför motionerat i ärendet och kräver att ledamöterna i framtiden ska sitta tillsammans med sina respektive partikamrater.

– Det blir bättre på många sätt. Man kan konferera med sina grannar under pågående debatt, eller skicka lappar och påpekanden. Dessutom kan man kanske få ett livligare och intressantare ”fullmäktigeliv” med fler olika talare, hävdar Henrik Yngvesson.

Kommunstyrelsen har behandlat motionen och enhälligt beslutat att föreslå fullmäktige att ändra på de invanda rutinerna till förmån för Yngvesson/Sörensons förslag.

– Utmärkt, tycker Henrik Yngvesson som givetvis själv röstade ja till reformen då han sitter i kommunstyrelsen.

LIVLIGARE DEBATT

I det engelska parlamentet sitter ledamöterna med ansiktena vända mot varandra i ett vänster och ett högerlock med en korridor emellan och med talmannen vid korridorens kortände. Detta system medför en ofta livlig och rolig debatt där vitsigheter, bu- och bravo-rop kastas fram och tillbaka. En fullt så drastisk förändring vågar sig dock Henrik Yngvesson inte på.

– Nja, men det blir i alla fall ett höger- och vänsterblock, även om vi kommer att sitta ”rättvända” – alltså med ansiktena vända mot presidium och talman. Men jag tror i alla fall att det nya systemet kommer att gynna debattviljan.

När kan man då förvänta sig en premiär av denna revolutionerande omdaning av Mörbylånga fullmäktige?

– Det blir nog i april, efter att fullmäktige förhoppningsfullt antagit motionen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons