Annons
Nyheter

Goda nyheter för torsken

Nyheter • Publicerad 26 maj 2008

Enligt havsforskningsrådet ICES mår torsken i Östersjön bättre än på många år. För torskbeståndet i östra Östersjön konstateras en klar förbättring, detta efter bra förutsättningar för reproduktion åren 2003 0ch 2005. Även politiska åtgärder som minskat antal fiskedagar, sänkta kvoter och stängda områden sägs ha bidragit till förbättringen.

För yrkesfisket på Öland är det gamla nyheter och för sent.

Annons

– Det tog många år innan forskarna kom på vad fisket sagt länge, vi har inte varit överens och nu får fisket rätt. Tyvärr har vi fått betala ett högt pris under tiden, fisket har tagit mycket stryk. Domen mot oss fiskare har varit hård och ingen har trott oss när vi sagt att det finns fisk, säger Tore Johnsson från Mellböda, viceordförande i Sveriges Fiskares Riksförbund.

I linje med förbättringen rekommenderar ICES att landningarna av torsk från det östra beståndet inte får överstiga 48 60 ton under 2009. Årets EU-kvot är på 38 700 ton.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons